Fotograf: Tallink

Kategori: Passagerarsjöfart

Färja tvingades återvända till Tallinn

Färjan Victoria I var på resa från Tallinn till Stockholm när hon fick skador i stormen Helga och befälhavaren beslöt att återvända till Tallinn.

Sent på fredag kväll den 4 december slets radarantennen på backen loss och krossade två fönster till konferensrummet på frontskottet på däck sex. Meteorologiska institutet i Finland uppger på sin hemsida att den den signifikanta våghöjden vid denna tidpunkt närmade sig sju meter på norra Östersjön med vind från sydväst. 

Victoria I girade till kontrakurs och i medföljande sjö försökte besättningen tillsluta öppningarna. Vatten hade kommit in i utrymmet och en del rann ner till en hyttkorridor på däck fem.

Kunde inte repareras

Försöken att stänga till öppningarna vädertätt misslyckades. I samband med detta skakades en besättningsmedlem lindrigt.Befälhavaren Meelis Puura kommenterade incidenten till den estniska TV-kanalen ETV:

– Det visade sig tyvärr att våra åtgärder var otillräckliga och jag valde att söka nödhamn, som denna gång var Tallinn.

Beslut på natten

Beslutet att återvända till Tallinn togs under natten, då passagerarna var i sina hytter. I medvind gick färjan tillbaka till Tallinn, dit hon anlände lite före klockan 6. Samtidigt söktes i Vanasadam en ledig kaj och rederiet förberedde sig att ta emot passagerarna.

Under helgen reparerades och torkades de vattenskadade däcksytorna och konferensrummets fönsteröppning svetsades igen med stålplåtar tills nya fönster kan installeras. Efter Bureau Veritas godkännande avgick Victoria I på söndag kväll mot Stockholm.

Likadan mast

Även Romantika har en radarantenn på backen, placerad på samma sätt som på Victoria I, som har tagits bort.

På de andra färjorna av liknande typ är både placeringen och konstruktionen på radarmasten på backen en annan.

Kommentarer

 • Anonymous

  Samma som på landsvägen, farten dödar…

 • JR

  Dom kör ju som galningar trots väder

 • Anonymous

  På bilden ser det ut som att det är ramen som spruckit / släppt från infästningen och om så är fallet så bör man kolla om det är på grund av tidens tand eller om det är en ren konstruktionsmiss. Det är visserligen ett stort tryck på rutorna när sjöberg kommer uppfarande men ramen bör ju åtminstone vara starkare än själva rutan. Lite synd att det skall koma kommentarer som den här nedanför bara.

  • Fd Sjöman

   Enligt texten så var det radarantennen som slog upp hålet, inte en våg

 • Anonymous

  mycket förståndigt-Det enda rätta!
  LasseA

 • Anonymous

  Snart kommer Estonia del II….

Artikeln är stängd för fler kommentarer