Sverige har varit drivande för skärpta åtgärder mot fartyg i skuggflottan, skriver regeringen i ett pressmeddelande. De fartyg som nu sanktionslistas uppges möjliggöra Rysslands energiexport (genom att exempelvis transportera olja över G7-ländernas oljepristak) och agerar i strid med nuvarande sanktioner eller bidrar till Rysslands krigsföring på annat sätt.
Drygt 50 fartyg nekas tillträde
Listningarna i det nya sanktionspaketet innebär att ytterligare 52 fartyg förbjuds att tillträda EU:s hamnar och köpa vissa tjänster.
– Jag är mycket stolt över Sveriges aktiva bidrag till viktiga sanktionslistningar av den ryska skuggflottan. Vi kommer fortsätta arbetet med att lista ytterligare fartyg som ingår i skuggflottan, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard i pressmeddelandet.
Ett av de främsta verktygen
Sanktioner är enligt EU ett av de främsta verktygen för att motverka Ryssland och stödja Ukraina genom att begränsa den ryska statens inkomster och krigsförmåga. Det nya sanktionspaketet innehåller även åtgärder mot kringgående av sanktioner, inklusive strängare exportrestriktioner mot företag som stödjer Rysslands militärindustriella komplex, såväl i Ryssland som i tredje land.
Genom paketet utökas antalet sanktionslistningar med 52 fartyg samt 113 personer och enheter som på olika sätt stödjer Rysslands aggression.
EU:s sanktioner mot Ryssland har funnits sedan 2014 då Krim olagligen annekterades och destabiliseringen av Ukraina inleddes. Sedan dess har 15 sanktionspaket antagits.