Europeiska kommissionen har godkänt en förlängning av det svenska sjöfartsstödet under ytterligare tio år.
Beslutet innebär att kommissionen bedömer att det svenska sjöfartsstödet är i enlighet med EU:s riktlinjer för statsstöd.
Normal process
Att kommissionen granskar och godkänner sjöfartsstödet, såväl som motsvarande stöd i andra delar av EU, är en del av den normala processen, uppger Anders Hermansson, vice vd för Föreningen Svensk Sjöfart.
– Kommissionens beslut med ett godkännande på tio år ger en klarhet och stabilitet kring de övergripande villkoren för sjöfart i Sverige. Detta är viktigt för rederierna, inte minst när det gäller var nya fartyg ska placeras, säger han.
Slopat krav på svensk flagg
Godkännandet för det svenska sjöfartsstödet gäller i tio år och kunde ske efter att den svenska regeringen gått kommissionen tillmötes i fråga om att upphäva kravet på svensk flagg för fartyg för att kunna ansöka om sjöfartsstöd.
– Det var ett krav från kommissionen, men grundregeln är trots allt att stöd lämnas till rederier som har fartyg där de ombordanställda är skattskyldiga i Sverige. Stödet omfattar ju ingenting annat än svenska arbetsgivaravgifter och svensk skatt, klarlägger Anders Hermansson.
Godkände flera stödordningar
Samtidigt godkände Europeiska kommissionen stödordningar i Danmark, Cypern, Polen och Estland. Vad gäller ordningarna för sjömän i Estland, Cypern, Polen, Danmark och Sverige, fann kommissionen att alla fem EU-länderna har gått med på att tillämpa förmånerna med deras respektive ordningar på alla fartyg som är registrerade i vilket EU- eller EES-land som helst.
Kommissionen konstaterade att ”ordningarna överensstämmer med EU:s regler för statligt stöd eftersom de kommer att bidra till konkurrenskraften inom EU:s sjöfartssektor och uppmuntra fartygsregistrering i Europa, samtidigt som man bevarar Europas höga sociala, miljömässiga och säkerhetsrelaterade normer och säkerställer lika konkurrensvillkor”.