WMU:s avgångsklass 2023.

Fotograf: World Maritime University

Kategori: Utbildning

”En kraft för det goda i världen”

283 studenter på World Maritime University (WMU) i Malmö tog i helgen sin examen. IMO:s generalsekreterare Kitack Lim påtalade vid ceremonin inflytandet som studenterna kommer att ha i den maritima världen.

Årets avgångsklass sätter rekord med 99 kvinnliga akademiker. De utgör 35 procent av de utexaminerade, som är totalt 283 personer från 71 länder. Totalt har 6.090 studenter från 170 länder och territorier utexaminerats från WMU genom åren.

Det var den 28 oktober som examensceremonin hölls i WMU:s lokaler i centrala Malmö. Klassen 2023 har fått den utbildning som krävs för att bidra till sjöfarts- och havsfrågor i sina hemländer och mer allmänt till genomförandet av FN:s hållbara utvecklingsmål (UN SDG:s), skriver WMU i ett pressmeddelande.

Starkt nätverk

– Du har verkligen skaffat dig information som du inte hade innan du skrev in dig här. Kanske ännu viktigare för din framtid i den internationella sjöfartsvärlden – du har skaffat dig ett starkt nätverk som du kan stödja dig på i årtionden framöver, sa WMU:s ordförande och tidigare WMU-studenten professor Maximo Q. Mejia, Jr till de utexaminerade.

En annan tidigare WMU-student, IMO:s generalsekreterare Kitack Lim, närvarande och tackade i sitt tal Malmö stad och Sveriges regering för deras fortsatta generositet och stöd som värd för universitetet. Till studenterna sa generalsekreteraren:

– Tillsammans bildar WMU-utexaminerade ett formidabelt internationellt nätverk, en kraft för det goda i världen. Ditt inflytande som globala medborgare, utbildade i en unik miljö, kommer att sträcka sig långt utöver vad du kan föreställa dig idag.

Prisad för gärning inom sjörätt

Ett stort antal utmärkelser och stipendier delades ut under ceremonin. Bland annat tilldelades professor Myron Nordquist från University of Virginia School of Law hedersutmärkelsen Doctor of Science honoris causa. Han har en 50 år lång karriär inom juridik och är en känd internationell rättsforskare inom sjörätt, havsrätt och havspolitik. Hans främsta prestationer är enligt WMU att stärka rättsstatsprincipen gällande internationella sjöfartsrättigheter och -friheter, samt IMO:s roll i maritima frågor och havsfrågor.

Läs mer på WMU:s hemsida