Fotograf: Telko

Kategori: Fartygsutrustning

Elektroniska loggböcker med ISO-standard

Norska Telko, med starkt fotfäste på den svenska marknaden, satsar stort på ISO-certifiering av elektroniska loggböcker och förenklade ombordinstallationer.

Den internationella standardiseringsorganisationen ISO har i fjol tagit fram en standard för Electronic Record Books på fartyg, ISO 21745. I den definieras de tekniska och operationella minimikraven som skall gälla för alla Marpol Record Books.

Hör till de första

Telko AS har goda chanser att bli ett av de första företagen i världen med en produkt som är godkänd enligt ISO 21745.

– Efter att vi nu lanserat fullt godkända loggböcker fortsätter arbetet med Electronic Record Books – Marpol. Vi utvecklar dessa enligt gällande standarder och är i kontakt med DNV-GL för att inleda processen för ett godkännande, säger Martin Ekholm, VP Sales, på Telkos kontor i Göteborg, till Sjöfartstidningen.

Produkten har namnet Telscope och kan idag ersätta pappersloggböckerna Däck, GMDSS och Maskin. Det är också en öppen plattform för datainsamling och framtida e-navigationsapplikationer som kan integreras med andra system ombord.

Nytt samarbete

Telko har inlett samarbete med Furuno Danmark A/S för distribution av Telscope på den internationella marknaden. Avtalet omfattar också Furuno Sverige, Furuno Poland och Furuno Russia. Sedan tidigare finns avtal med Furuno Norge.

– Jag är säker på att vi kommer att bli framgångsrika med att lansera denna produkt tillsammans. Furuno har gott anseende på marknaden med goda kundrelationer, kvalitetsprodukter och ett professionellt serviceteam, säger Martin Ekholm.

I enlighet med ISO-standard

Telscope är en elektronisk plattform för insamling och lagring av data för att underlätta jornalföring och administrativt arbete ombord. Till exempel införanden i loggboken fylls automatiskt i på förhand med data från olika sensorer.

– Vårt mål är att digitalisera loggböckerna ombord på fartygen. Detta ligger rätt i tid och är nästa steg i rederiernas digitaliseringsprocess, säger Martin Ekholm.

Förenklad installation

Utvecklingen har anpassats till att förenkla installationen ombord på fartygen.

– Restriktioner för att komma ombord på fartygen har varit stora och vårt mål är att vi ska kunna installera utan att gå ombord, förklarar Martin Ekholm.

Han påpekar att digitaliseringen av elektroniska loggböcker inte bara handlar om att öka kvaliteten i varje enskilt loggboksevent eller underlätta för användaren ombord.

– Det handlar även om fjärrauditeringar, ”remote audits”. De är ett av de stora diskussionsämnena i såväl rederier som hos myndigheter. Här kommer de elektroniska loggböckerna att spela en stor roll i framtiden.