Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | RoRo

Eckerö säljer och Finnlines köper

Finnlines utökar sin flotta med två roro-fartyg och Eckerö Shipping säljer två. Ingetdera rederiet vill kommentera om det finns något samband mellan dessa fartygsaffärer.

I fredags meddelade Eckerö Shipping att man säljer sina roro-fartyg Carrier och Trader. Leveransen är beräknad till januari 2016. För närvarande är fartygen tidsbefraktade till Transfennica.

Trader och Carrier är byggda 1998 i Norge och har en lastkapacitet om 1.775 filmeter, fördelad på tre däck.

Ingen kommentar

Vem som är köpare till fartygen framgår inte i pressmeddelandet. Eckerö Shippings vd Jari Sorvettula säger till Sjöfartstidningen att man har kommit överens om att i detta skede inte offentliggöra köparen.

Det tredje systerfartyget i serien, Express, såldes redan tidigare till Sea-Cargo AS i Norge och överläts senaste torsdag.

För Nordsjölinjer

I dag, måndag, offentliggjorde Finnlines att man köper två roro-fartyg, speciellt lämpliga för linjetrafiken på Nordsjön. I det knapphändiga börsmeddelandet framgår inte vilka fartyg det gäller, men att fartygen kommer att tas in i linjetrafik för Finnlines i slutet av 2015. Finnlines uppger inte heller vem som är säljare.

Kommentarer

 • Studerande

  Får de behålla sina jobb ombord?

  • Insatt

   Ja, största delen har fått behålla sina jobb ombord på de fartygen.

 • Blå-Gul

  Hoppas att det nu blir Svensk flagga som hissas

  • Tomten

   Av vilken anledning skulle någon redare ens komma på tanken att överväga Svensk flagg?

 • F. Johanssson

  Och av vilken anledning skulle Finnlines flagga de två till Sverige?

 • Fredrik

  Finnlines flaggade ut dom flesta av sina svenska fartyg och behöll bara dom som seglar för Nordö-Link, som vad jag har förstått Finnlines gärna säljer av.

 • Lars-Erik Eriksson

  Det är verkligen sorgligt att se Eckerö Shippings försäljning av 4 fartyg på kort tid. Birka Cargo skötte dessa fartyg väl och dom är bra underhållna. Att byta namn på dessa fartyg med alla omkostnader var säkert ingen billig affär och sedan sälja dom är lite oförstående. Mot den gamla Birka besättningen var det säkert ett hårt slag.

 • Anonymous

  Månne inte dom tre sista också säljs när köpare uppenbarar sig, sen är ju sagan all…

 • P N

  Har själv tidigare seglat som på Eckerökoncernens färjor. Redan då kunde man ana att det anrika Birkarederiets båtar skulle komma att offras på färjetrafikens altare. Äldre kolleger menade att koncernen systematiskt hade ”rökt ut” de gamla cheferna från Birka Cargo, chefer som faktiskt visste vad de gjorde gällande ro-ro sjöfart. Hur som helst är det jävligt synd att det slutar så här, troligen dröjer det inte länge förrän Shipper, Transporter och Exporter också avyttras…

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.