Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Hamn/Logistik

Containerrekord i Stockholm

Containerterminalen i Frihamnen i Stockholm hanterar rekordmånga containrar i år.

I ett pressmeddelande från Stockholms Hamnar framgår att containerterminalen i Frihamnen har hanterat cirka 54.000 TEU under 2016. Aldrig tidigare har så många containrar transporterats sjövägen direkt till den starkast växande storstadsregionen i Europa och Sveriges största konsumtionsmarknad, uppger hamnen.

Anlöp av flera rederier

Den tidigare rekordnivån på 51.000 TEU från 2014 passerades i början av december 2016. Under 2015 var volymen endast marginellt lägre än 2014.

– Det är mycket positivt att antalet containrar ökar i Frihamnen eftersom vi samtidigt bygger en ny godshamn som framöver ska täcka en stor del av varuförsörjningen i den snabbt växande Stockholmsregionen, säger Henrik Widerståhl, vice vd och marknadschef Stockholms Hamnar.

Containerterminalen i Frihamnen har anlöp med containerfartyg som opereras av MSC, Team Lines, TransAtlantic Container och Unifeeder.

Ny hamn

Stockholms Hamnar har inlett byggnation av en ny hamn söder om Stockholm, Stockholm Norvik Hamn, som beräknas öppna under 2020. Hamnen kan ta emot fartyg med ett djupgående upp till 16,5 meter.

Genom Stockholm Norvik Hamn blir det möjligt att frakta gods så nära landets största konsumtionsområde som möjligt sjövägen. Det ger stora miljövinster samtidigt som det avlastar landets redan idag hårt belastade väg- och järnvägsnät, skriver Stockholms Hamnar vidare.