190406 Långedrag., Concordia, Håll Sverige Rent, GKSS städar kusten från nedskräpning med fokus på plast. PRESSBILD: (Magnus Goatnder, Bilduppdraget)

Fotograf: Magnus Gotander

Kategori: Miljö

Concordia städar stränder

Concordia Maritime fick i helgen ihop ett stort antal frivilliga som hjälptes åt att städa i Göteborgs skärgård.

Intresset var stort när Concordia Maritime för andra gången anordnade en strandstädning i Göteborgs skärgård. Ett drygt hundratal personer hade samlats för att hjälpa till att plocka skräp och många säckar fylldes till brädden.

Aktiviteten ägde rum i samarbete med organisationen Håll Sverige Rent. Seglarklubben GKSS, Sjöräddningssällskapet och innebandyklubben Särö Seahawks deltog också. Med initiativet vill man uppmärksamma miljöproblemen som orsakas till följd av nedskräpning.

Skräp blir jollar

Plastpåsar, alla slags förpackningar, bensindunkar, gamla fisknät, rep och till och med skor fanns bland de saker som samlades i området kring hamnen i Långedrag utanför Göteborg. Deltagarna – ungdomar från seglings- och innebandyklubbarna, barnfamiljer, närboende och andra engagerade personer – tillbringade några timmar tillsammans med att plocka skräp under den fina vårlördagen.

All hårdplast sorterades ut för att användas i Sjöräddningssällskapets projekt tillsammans med Håll Sverige Rent – Optimist för havet. Det är plast som kommer att användas för att bygga optimistjollar.

Åtta miljoner ton

Marin nedskräpning är ett av vår tids största miljöproblem och varje år hamnar runt åtta miljoner ton plast i haven, plast som inte försvinner. Detta får stora konsekvenser för djur, natur och människor. Om detta informerade Andreas Fossberg, projektledare från Håll Sverige Rent, innan aktiviteten startade.

– Syftet med arrangemanget var att öka medvetandet om hur viktigt det är att hålla haven rena och att samtidigt städa ett kustnära område. Ett stort engagemang hos både unga och äldre deltagare innebar att vi kunde fylla 180 städa påsar och 20 säckar med skräp. Vi hoppas att alla engagerade deltagare hjälper oss att sprida intresset för att hålla haven rena, säger Ola Helgesson från Concordia Maritime i ett pressmeddelande.

Webbquiz om plast i haven

Concordia Maritimes samarbete med Håll Sverige Rent inleddes i april 2018 och i höstas anordnades den första strandstädardagen. I december lanserades också ett webbquiz med syfte att sprida kunskap om plast i haven och öka engagemanget hos både allmänheten och den egna personalen.