Fotograf: Cargotec

Kategori: Ekonomi | Fartygsutrustning

Cargotec förbättrar lönsamheten

Resultatförbättrande åtgärder inom Cargotec har burit frukt, men programmen för att stärka affärsområdenas resultat fortsätter även i år.

Cargotec noterar nio procents ökning av värdet på orderingången under 2014 till 3,6 miljarder euro euro. Omsättningen uppgick till 3.358 miljoner och gick upp med sex procent jämfört med året innan. Rörelseresultatet var 126,6 miljoner euro, en förbättring med 37 procent, och utgör 3,8 procent av omsättningen jämfört med 2,9 procent året innan.

Koncernen redovisar ett nettoresultat på 72 miljoner euro för 2014, 30 procent mer än 2013.

”Goda framsteg”

I koncernens bokslutskommuniké uttrycker koncerndirektör Mika Vehviläinen belåtenhet.

– Vårt resultat för 2014 är en klar indikation på att våra resultatförbättringsprogram har gett goda framsteg och att vi implementerar de frågor som vi definierat i vår strategi, ett steg i gången. Rörelseresultatet förbättrades genom alla affärsområden mot slutet av året och det fjärde kvartalet är klart starkare än de föregående. Jag är också förtjust över förbättringen inom kassaflödet.

”Utmanande marknad”

Mika Vehviläinen påpekar att det ekonomiska resultatet som helhet låg under förväntningarna, men att han är övertygad om att koncernen kan nå sina framtida mål.

– Vår marknadsposition har förstärkts genom lanseringen av flera framgångsrika nya produkter. Speciellt i Nordamerika förväntas aktiviteten på marknaden fortsätta positivt både för Hiab och Kalmar. Vi står inför en utmanande marknad inom MacGregor, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar i vår egen verksamhet.

Cargotec kommer under 2015 att fortsätta resultatförbättringsprogrammen inom Hiab och Kalmar samt det utvecklingsprogram som startats inom MacGregor.

Kommentarer

 • Jan Eliasson

  Är för tillfället på uppdrag hos Siwertell i Bjuv som konsult. Ett fantastiskt ställe med hög trivsel och väldigt bra kollegor. Ingen som är i närheten av utanförskap eller liknande. Inte på den avdelningen där jag är i alla fall.
  Vet inte om just trivsel är en del av agendan men den gör nog sitt till.
  Gattis till er.

 • Karina Linnér, SMTF

  Grattis Cargotec!
  Det var intressant och positiv information. Jättekul att läsa Jans inlägg nedan, ett företag med en sådan kultur kombinerat med ett smart affärsmannaskap skapar välförtjänt framgång.
  Det pågår massor med aktiviteter för att flytta godstransporter från land till vatten, er marknad torde vara växande även framöver.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.