Rederiet Ektank har döpt sina två nybyggen Ek-River och Ek-Stream vid varvet i Kina.
Ektanks två nya tankers, som levereras senare i år, döptes i dagarna under vederbörlig pompa och ståt. Gudmödrar var Cecilia och Sarah-Linn Johnsson, hustru respektive dotter till Jörgen Johnsson, vd för Ektank.
Dottern höll tal
Närvarande var dessutom rederiets hela kontorspersonal, varvets representanter, klassningssällskap och många andra. Publiken fick också bevittna sjösättningen av Ek-Stream, som släpptes av stapelbädden av den nioåriga redardottern. Här finns en film på sjösättningen.
– Ja, det var ett speciellt ögonblick. Det var min äldsta dotter som döpte Ek-Stream. Hon tyckte naturligtvis det var spännande att få vara med på den här resan. Hon höll ett litet tal, för lycka och välgång brukar man ju nämna namnet i ett tal, och det gjorde hon på engelska, berättar Ektanks vd Jörgen Johnsson för Sjöfartstidningen.
Båda sjösatta
Det var våren 2016 som rederiet lade beställningen på två kem- och produkttankers vid Chengxi Shipyard i Kina. Ek-River sjösattes redan i december.
– Vi ligger ungefär enligt plan, det blir leverans i juni i år av Ek-River och Ek-Stream kommer efter sommaren. Vi är nöjda med varvet, med deras produktion och det samarbete vi har haft, säger Jörgen Johnsson.
Beställningen inkluderar option på bygge av ytterligare två fartyg, men rederiet har i dagsläget inga konkretiserade planer på att utnyttja dem.
FKAB-design
Ek-River och Ek-Stream har en kapacitet på vardera 22.700 kubikmeter inklusive sloptankar. De är 154 meter långa, 23,75 meter breda och har ett djupgående på 9,3 meter. Dödvikten ligger på 18.600 ton. Fartygens utrymmen inkluderar tolv lasttankar, två sloptankar och två draintankar på däck. Lasthanteringssystemet kan hantera sex olika produkttyper samtidigt.
FKAB står bakom fartygens basic design, som är fokuserad på stort lastutrymme och energisnålhet med god anpassning till framtida regelkrav.
Möjlighet till konvertering
Maskinerna är förberedda för att kunna konverteras till drift med LNG eller metanol. Jörgen Johnsson säger att Ektank avvaktar med eventuell konvertering tills vidare:
– Möjligheten finns, motorn är konverterbar, men vi har inga planer i närtid. Det blir diesel nu.
Han berättar vidare att fartygen kommer att få NIS-flagg, liksom rederiets befintliga fartyg.
Kommentarer
Anders Larsson
Grattis hela Ektank-gänget!
Robert Andersson
Va kul! Norskt rederi med inflaggat kontor!::-)
Anonymous
Gratulerar till fina fartyg och en galant sjösättning och den söta Gudmodern !
Sven-Olof Kristensson
Anonymous
Grattis.
Anders Broberg
Grattis! Kul att se att både kontor och familj är engagerade! Lycka till!
Lars-Gunnar Bohlin
Grattis!
Till nya fartyg! Fina familjen!
Bohlin/ Filip F. 🇸🇪
Artikeln är stängd för fler kommentarer