Fotograf: OW Bunker

Kategori: Ekonomi | Arbetsmarknad | Tank

Bedrägerier bakom konkurs

Danska OW Bunker har begärts i konkurs. Detta sedan det bland annat uppdagats att högt uppsatta chefer för ett Singapore-baserat dotterbolag genomfört omfattande bedrägerier.

Det var i förra veckan som företaget gick ut med ett börsmeddelande om att de misstänkte bedrägerier inom dotterbolaget Dynamic Oil Trading i Singapore – bedrägerier som kan ha kostat företaget upp emot 125 miljoner dollar. De två högt uppsatta cheferna kommer att polisanmälas, men det är ännu okänt hur bedrägerierna gått till och hur de kunnat hända.

– Utan nya, betydande, kreditfaciliteter inom en mycket snar framtid är det inte möjligt att rädda verksamheten. Och det står nu klart att sådana kreditfaciliteter inte kommer göras tillgängliga, säger OW Bunkers styrelseordförande Niels Henrik Jensen i ett pressmeddelande.

Börsnoterades i våras

OW Bunker börsnoterades på Köpenhamnsbörsen under våren 2014 – men den senaste veckan har det gått snabbt utför. Förutom bedrägerimisstankarna som uppdagades i förra veckan tvingades bolaget också varna för stora förluster på spekulation i oljepriser. De varnade då för eventuella förluster på 150 miljoner dollar, och begärde rekonstruktion av två dotterbolag.

Men situationen anses ohållbar och hela koncernen har alltså begärts i konkurs av rätten i Ålborg.

– Styrelsen och ledningen beklagar djupt denna utgång och de konsekvenser som det får för företaget, dess anställda, aktieägare och affärspartners, säger Niels Henrik Jensen.

”Vi är förkrossade”

OW Bunker A/S omsatte under 2013 17 miljarder dollar och har totalt 600 anställda i 29 länder. Flottan består av 30 fartyg. Enligt flera analyser står OW Bunker för cirka sju procent av världens bunkerleveranser.

– Vi är förkrossade. Det här är en enorm tragedi för alla anställda, aktieägare och kunder. Styrelsen har vänt på varenda sten för att rädda företaget, men har inte lyckats hitta en hållbar lösning, säger Søren Johansen, som också är styrelseledamot i OW Bunker och partner på svenska private equity-bolaget Altor som är majoritetsägare i bolaget, med cirka 35 procent av aktierna.

Kommentarer

  • R.Rydberg

    Ju större man är desto tyngre faller man!
    Synd om alla anställda!

  • Anonymous

    Hej
    Det är inte bedrägeri enligt TradeWinds då det är en kundförlust ? Som vanligt förösker man hitta syndabockar. Faktum kvarstår bolaget sattes på börsen av ett riskbolag Altor som håvade in kapital för bara 6 månader sedan. Nordea bland andra har lånat ut 5,5 miljarder själva har man spekulerat bort över 2 miljarder all i svenska kronor. Jag tycker storägaren Altor får ta på sig ett ansvar. Här är återigen risken med dessa s.k. risk bolag de tillför inget utan bara köper billigt och säljer dyrt (vilket i sig inte är fel) men på andras bekostnad

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.