Madeleine Norryd, Svein Egil Husevik, Anders Lindvall och Magnus Rydberg från räddningsstation Grötvik, här tillsammans med Urban Nilsson som de räddade livet på.

Fotograf: Fredrik Jalhed

Kategori: Folk/företag

Årets Sjöräddare återupplivade dykare

Sex frivilliga sjöräddare från räddningstation Grötvik utses till Årets Sjöräddare av Sjöräddningssällskapet. De får utmärkelsen efter en räddningsinsats då en amatördykare med hjärtstopp kunde återupplivas av sjöräddarna.

Sjöräddningssällskapets utmärkelse Årets Sjöräddare tilldelas Svein Egil Husevik, Anders Lindvall, Madeleine Norryd, Magnus Rydberg, Peter Enström och Stefan Westman. Motiveringen lyder:

”När en medmänniska föll ihop var ni på plats inom några sekunder. Att det skedde på land spelar ingen roll. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad närhetsprincipen betyder när det är fråga om liv och död.”

Övade knopar

I ett pressmeddelande från Sjöräddningssällskapet berättar stationsansvarige Anders Lindwall om händelsen.

På kvällen den 13 augusti höll några av RS Grötviks sjöräddare på att öva på knopar och gå igenom utrustning tillsammans med sjuksköterskan Madeleine Norryd, ombord på räddningsbåten Rescue P O Hanson, som låg förtöjd vid bryggan. Plötsligt kom en kille springande och ropade efter hjärtstartare. 

– Vi reagerade direkt. Madeleine sprang i väg i riktning mot en grupp människor ett par hundra meter bort, och vi kom efter med hjärtstartare och sjukvårdsväska, säger Anders Lindwall.

Väl där fann de en man livlös på marken. Mannen hade precis kommit upp efter ett dyk och ramlat ihop när han höll på att packa in sin utrustning i bilen. En kvinna hade redan påbörjat hjärt- och lungräddning. Sjöräddarna bytte av henne och kopplade samtidigt på hjärtstartaren.

”En makalös känsla”

Efter en liten stund kvicknade mannen till och började röra på sig och andades på egen hand. Lagom till att ambulanspersonal anländer öppnade han ögonen.

– Det var en makalös känsla som knappt går att beskriva. Håret reste sig i nacken – men det är inget jag vill uppleva igen, berättar Anders Lindvall vidare i pressmeddelandet.

Stationens hjärtstartare var den enda i området, och den kunde snabbt tas i bruk. Ytterligare en sjöräddare, som också jobbar för Räddningstjänsten, satt dessutom och fikade en bit bort och kunde ansluta snabbt och byta av under den krävande hjärt- och lungräddningen.

– Och som tur var hade dykaren hunnit upp på land innan det hände. I vattnet hade han kanske inte klarat sig, säger Anders Lindvall.