Fotograf: Clarkson Sweden

Kategori: Folk/företag | Skeppsbyggnad

Aquamarine blir Clarkson Sweden

Svenska skeppsmäkleriet Aquamarine köps upp av den brittiska mäklar- och sjöfartsservicekoncernen Clarkson.

– Ja, Aquamarine i Sverige avvecklas och går upp i Clarkson, en av de stora drakarna. Samtidigt kommer Joacim Thomson att driva vidare den brittiska delen av Aquamarine i London, verksamheten där har inget med den skandinaviska marknaden att göra. Jag och Per Drape fortsätter här i Uppsala under namnet Clarkson Sweden AB med vår nuvarande kundstock och siktar på att anställa ytterligare två personer inom kort. Det är business as usual som gäller, säger Torbjörn Helmfrid till Sjöfartstidningen, och fortsätter:

– Det var Clarksons som kontaktade oss och såg behovet av konsolidering men vi har under hösten haft en dialog med flera aktörer, det är viktigt att man inte blir stillasittande utan rör på sig.

Stor analysavdelning

För Torbjörn Helmfrid och Per Drape innebär den nya kostymen att man nu kommer kunna erbjuda sina kunder än mer service, då Clarksonkoncernen har runt 1.000 anställda globalt.

– Vi kommer kunna erbjuda sådant vi aldrig har varit i närheten av, bara Clarksons analysavdelning består av 60 personer och de har även en stor corporate financeavdelning. De ger full service, sådant som vi i Aquamarine har strävat efter men inte riktigt kunna ge eftersom vi har varit för små, säger Torbjörn Helmfrid. 

Clarkson Sweden riktar sig mot de skandinaviska och baltiska marknaderna och jobbar både med nybyggnadskontraktering och köp och sälj på andrahandsmarknaden och har en kundstock på mellan 100 och 150 kunder.

Mäklare för Tärntank

– Vi samarbetar med både små och stora aktörer, det är mycket inom tank som kem- och produkt men också rorotonnage. Vi var till exempel mäklare för Tärntank när de beställde sina LNG-nybyggen i höstas och den beställningen är en liten marknadsindikator. Tärntank har historiskt sett alltid varit tidigt ute i när vindarna börjar vända.

På den skandinaviska marknaden finns det omkring 50-60 aktörer på den här mäkleriscenen, varav runt tio bolag är riktigt stora; däribland Fearnleys och Clarkson.