Fotograf: Captain Tucker

Kategori: Juridik | Ekonomi | Passagerarsjöfart

AMPM: Skatteverket har inte förstått

Peter Alexandersson, vd för AMPM – det företag som enligt Skatteverket inte varit någon egentlig arbetsgivare för de sjöbefäl som upptaxerats – hävdar bestämt att sjöbefälen varit anställda hos dem och inte NCL. 

– Absolut. Samtliga 28 har varit och är fortfarande anställda hos. Vi har regelrätta anställningsavtal och följer kollektivavtal och så vidare, säger han till Sjöfartstidningen och fortsätter: 

– Tyvärr har varken Skatteverket eller förvaltningsrätten förstått hur vår bransch fungerar, att det är väldigt speciella förhållanden som gäller.

MLC-certifierat företag

Enligt Peter Alexandersson fungerar AMPM som ett traditionellt bemanningsföretag, och han berättar att man sedan förra sommaren också är ett MLC-certifierat bemanningsföretag.

– I samband med certifieringen har vi gjort en del justeringar och sett över anställningsavtal och annat, vilket förresten alla har fått göra i samband med kraven från MLC-konventionen. Och när det gäller anställningsavtalen så tillämpar vi de avtal som SARF har tagit fram, något vi också gjorde tidigare. 

Bristande redovisning

En del i Skatteverkets bevisföring i frågan om vem som varit den egentliga arbetsgivaren har varit att AMPM under de aktuella åren som utredningen gäller inte har redovisat lönekostnaderna för sin uthyrda personal i årsredovisningen. 

– Detta är något som Skatteverket har hakat upp sig på och som tydligen varit en del av deras indiciekedja, men efter att de påpekat att detta var fel har vi nu – ihop med vår revisor – ändrat våra rutiner när det gäller årsredovisning och bokföring, säger Peter Alexandersson.  

”Skatteverket har fel”

Och när det gäller de dokument som Skatteverket hävdar är anställningsavtal med NCL, så anser Peter Alexandersson att dessa dokument är något annat.  

– Nej, det är inga anställningsavtal utan det är i själva verket omborddokument som är till för att uppfylla kraven i MLC.

Stöttar de anställda 

Enligt Peter Alexandersson gör man nu allt för att stötta de sjöbefäl som upptaxerats. 

– Vi jobbar så mycket vi kan för att hjälpa våra anställda, och även NCL är ett moraliskt stöd för oss i det här, när det gäller att de anställda ska må bra, säger han och poängterar är AMPM inte föremål för någon separat utredning från Skatteverkets sida.  

– Nej, vi är inte misstänkta för något när det gäller vare sig bokföring, skatter eller avgifter.  

Kommentarer

 • Anonymous

  Lämna det sjunkande skeppet! Enda lösningen är att lämna Sverige. Låt sjuklövern betala kostnaderna…. Hur de nu skall kunna det eftersom de redan lever av oss som fortfarande arbetar och betalar skatt i Sverige?
  Jag jobbar så lite jag kan och har stora funderingar på att registrera ett bolag i ett annat land så Sverige får ännu mindre pengar från mig.

  • Anonymous

   Varför inte bita i det sura äpplet och betala skatt som alla andra som knegar på i systemet? Måste man bli helt rabiat för att man skall betala skatt? Det gör dom flesta av oss utan att gapa om det!

   • Anonymous

    Varfor skall man betala skatt for ett icke fungerande system?

 • Anonymous

  De flesta av kommentatorerna verkar inte förstå vad det handlar om. Dessa sjömän (nej, jag är inte en av dem) har jobbat på helt vanligt sätt enligt Skattelagen 3:12, det så kallade IT avtalet. De flesta av dem var först anställda av Star cruise i Arlandastad, och kunde ha tjänst i antingen Star cruises fartyg eller NCL (Norwegian Cruise Lines).
  Sedan flyttades de på NCL över till AMPM. Inget annat förändrades! Och sedan hittade skatteverket på detta.
  Så medan de som fortfarande seglar i Star cruise är lika lagligt skattebefriade så har de på NCL helt plötsligt blivit upptaxerade med miljonbelopp och betraktade som kriminella.
  Så bägge grupperna har samma grundvillkor, med laglydig skattebefrielse och löner givetvis satta efter detta. Men en av grupperna är kriminell?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.