Jesper Siljeäng, vd för Aker Solutions Sverige.

Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Offshore | Arbetsmarknad | Folk/företag

Aker växer snabbt i Göteborg

På tre år har Aker Solutions göteborgskontor vuxit lavinartat. Nu söker man ytterligare nya medarbetare. 

Visserligen är olje- och gaskoncernen Aker Solutions ett av Norges äldsta industriföretag med 26.000 anställda och kontor över hela världen, men i Sverige är man fortfarande relativt nyetablerade. 

Nu växer dock det unga sverigekontoret i Göteborg både snabbt och målmedvetet.     

– När vi startade här i Göteborg 2011 var jag den ende anställde. Sedan dess har vi haft en kontinuerlig tillväxt och är i dagsläget 127 personer. Hittills i år har vi anställt tio och under året siktar vi på att ta in ytterligare 20-30 ingenjörer, säger Jesper Siljeäng, vd för Aker Solutions Sverige och tittar ut över de nyrenoverade lokalerna högst upp på en attraktiv adress i Göteborgs centrum. 

Expansivt företag

– Det är väldigt spännande att vara chef för ett företag som är så här expansivt och som verkar i en bransch där det händer väldigt mycket, säger Jesper Siljeäng och förklarar att det finns vissa skäl till att den norska industrikoncernen valde just Göteborg som plats för att etablera sig i Sverige. 

– Här i Göteborg finns det mycket god kompetens och ett stort ingenjörskluster som vi ville komma närmare. Ingenjörerna kommer från alla branscher – självklart från bilindustrin och de andra stora industrierna, men också från det maritima klustret och andra branscher. Vi har en väldigt bred grund.

Stora utmaningar

Jesper Siljeäng berättar att göteborgsgrenen av Aker Solutions – som alltså är verksamt inom olje- och gasindustrin och den globala offshoresektorn – främst är inriktade på undervattensteknologin bakom olje- och gasutvinningen. Något förenklat handlar det om att leverera den teknik, de produkter och de tjänster som behövs för att hämta upp oljan och gasen från havets botten.    

– Det kan till exempel handla om kopplingssystem och rörledningar som ska gå ned till kanske 3.000 meters djup, så det är väldigt specifika installationer med stora tekniska utmaningar, säger Jesper Siljeäng och påpekar att många som arbetar inom sjöfartsnäringen kommer i kontakt med deras produkter.   

– Många som jobbar med installationer av den här typen av konstruktioner installerar ju våra utrustningar, till exempel när man drar rörledningar på havets botten.

Globala kunder

Geografiskt är man från göteborgskontoret främst inriktade på Norge och Afrika, där man arbetar med kunder som Statoil, Total och Petrobras. 

– Bland annat har vi varit involverade i olje- och gasfältet Åsgard utanför Norge, och vi har också levererat för Goliat-fältet i Barents hav. Det senaste projektet vi jobbat med är MoHo-fältet utanför Kongo, där vi levererade ett undervattenssystem med ett ordervärde på cirka NOK 4,9 miljarder. 

Viktigt med Chalmers

Eftersom Aker Solutions verkar i en högteknologisk bransch där det krävs mycket nytänk och nyutveckling är det förstås extra lämpligt att man etablerade sitt sverigekontor i en stad där det finns en ansedd teknisk högskola.

– Även om de flesta som jobbar här har ganska lång erfarenhet tidigare så tar vi även in folk från Chalmers direkt. Vi har också examensarbetare här plus att vi samarbetar med Chalmers om olika studentprojekt. På sikt hade jag gärna sett en specialinriktning mot olja och gas på något av Chalmersprogrammen, säger Jesper Siljeäng, som själv gick ut Maskin- och teknikprogrammet så sent som 2005.

Många sökanden

– Efter det jobbade jag som konsult och hamnade så småningom på Aker Solutions i Norge. Sen flyttade jag hem till Göteborg och startade ett eget konsultbolag, vilket i sin tur blev grunden till Aker Solutions Göteborg, säger 31-årige Jesper Siljeäng, som skämtsamt säger att hans ungdom möjligen drar ned medelåldern på företaget några år. 

– Snittåldern bland våra anställda sen man tog examen är ungefär tio år, men vi har stor spridning i åldrarna. Och nu när vi söker nytt folk vet vi att det finns många duktiga människor att välja bland. På de 50-talet tjänster vi tog in förra året hade vi över 1.900 sökande.