Stril Herkules, ett av Simon Møkster Shippings försörjningsfartyg.

Fotograf: B. Ystebo/Wikimedia Commons

Kategori: Offshore | Arbetsmarknad

600 uppsagda i norsk offshore

Norsk offshorenäring är i kris och jobben minskar. Nu söker norska befäl jobb i Sverige.

De norska offshorenäringen väntas minska omsättningen med 4,2 procent under 2015 och bara under de senaste månaderna har offshorerederierna minskat personalen med drygt 600 personer.

Laila Poulsen på Arbetsförmedlingen Sjöfart i Göteborg säger att det blivit betydligt svårare för svenskar att få jobb i Norge.

– Många som redan har jobb i Norge har också blivit uppsagda och kommer tillbaka hit. Men den största förändringen är att norska befäl nu börjat dyka upp hos oss.

Hon tror inte att det främst är svenskar eller andra icke norrmän som blir uppsagda, utan framhåller att fartygen helt enkelt tas ur drift och läggs upp.

Upplagda fartyg

Henning Lystad, personalchef på Simon Møkster Shipping, berättar för Sveriges Radios Ekonomieko att de i dagsläget har två fartyg upplagda.

Som helhet är dock cirka 50 norska offshorefartyg upplagda i brist på jobb.

Och till nyhtesbyrån Sysla säger Nordea Markets analytiker Kristoffer B. Pedersen att dagsläget är katastrofalt och att många rederier kommer att få slita hårt de närmaste åren.

Låga rater

Konkurrensen är oerhört hård om de kontrakt som finns på marknaden och därmed pressas raterna. För försörjningsfartygen ligger, enligt Kristoffer B. Pedersen, raterna på en tredjedel av driftskostnaderna.

Sysla har sammanställt hur många jobb som försvunnit och av den framgår att rederiet Siem Offshore sagt upp hela 152 medarbetare på fartyg med uppdrag i Brasilien. Utöver det har bland annat Eidesvik dragit in 80, Simon Møkster Shopping 70 och Solstad Offshore 50 tjänster. Den fullständiga listan visar att 600 jobb försvunnit.

Kommentarer

  • Anderss Andersson

    Är lite Tveksam att norrmännen söker svenska båtar, gå ner hälften i lön (om man mot all förmodan skulle få ett hugg)? Då lockar nog NAV (A kassa) mer. 60% av lönen och gå hemma.

  • Peter

    Siem har sagt upp 152 brassar inkluderat folk från kontoret i Rio. Så inga baggar har förlorat jobbet.

  • Anonymous

    Stril Hercules är inget försörjningsfartyg utan ett liknande stand-by fartyg

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.