Fotograf: Flickr.com/ markyharky

Kategori: Juridik | Säkerhet

24 män dömda för pirateri

En domstol i Kenya har dömt 24 somaliska medborgare till fängelse för pirateri och kapning av ett fartyg.

– Jag finner samtliga åtalade skyldiga till pirateri av den grövre formen och dömer dem därför till sju års fängelse, sa domaren Richard Odenyo i samband med domslutet, rapporterar Kenya News Agency.

Många i gisslan

Domaren framhöll under rättegången i Mombasa att bevisen mot männen var mycket starka och att de kapat och använt fartyget F/V Ariya (Jelbut 24) som moderfartyg för att utföra fler attacker – fartygets ursprungliga besättning (16 iranska medborgare) har hållits som gisslan.

I samband med en motaktion från Natos antipiratoperation Ocean Shield kunde det danska örlogsfartyget Esbern Snare efter en eldstrid gripa piraterna och frita besättningen. Den 19 juni 2011 fördes männen över till kenyanska myndigheter.

Utanför Oman

– Domen har en stor betydelse för kampen mot pirateriet som helhet och för rättsväsendet i synnerhet, inte minst för allt sjöfolk som är väldigt utsatta när de seglar genom piratvatten. Jag är också mycket tillfredsställd med att de danska soldaternas grundliga förarbete och insamling av bevis har lett till att en domstol i Kenya nu har dömt piraterna, säger Danmarks försvarsminister Nicolai Wammen, i en kommentar.

Attacken mot F/V Ariya skedde den 20 oktober 2010 utanför Oman.