Gasum levererar biogas till Wasaline.

Fotograf: Wasaline

Kategori: Energi

Wasaline lanserar gröna fredagar

I mitten av oktober börjar Wasaline köra med certifierad biogas en dag i veckan. Med detta förbereder rederiet för utsläppshandeln som träder i kraft nästa år.

Från och med den 13 oktober kommer alla fredagar fram till jul att vara klimatneutrala, skriver Wasaline i ett pressmeddelande. Biogas kostar mer än LNG som rederiet idag använder, men detta kommer inte att finansieras av kunderna utan Wasaline står för de extra kostnaderna.

– Aurora Botnia är världens miljövänligaste färja idag, men arbetet fortsätter kontinuerligt med att minska vårt klimatavtryck. Detta är ett pilotprojekt där vi undersöker intresset för hur godsägare och passagerare tar emot detta och om det finns ekonomiskt intresse för en fortsättning, säger Peter Stålberg, vd för Wasaline i pressmeddelandet.

  • Aurora Botnia går i trafik mellan Vasa och Umeå.

    Fotograf: Wasaline

  • Bunkring på gång.

    Fotograf: Wasaline

Enligt Wasaline har rederiet hittills i år redan minskat utsläppen av CO2 med 22 procent jämfört med året innan. Användningen av biogas på fredagar kommer att minska CO2-utsläppen ytterligare då Aurora Botnias fyra fredagsturer innebär 18 procent av resorna under en vecka.

Gasum gillar initiativet

Biogasleverantören Gasum är glada över att få vara en del av rederiets initiativ.

– Biogas är en av de redan tillgängliga konkreta vägarna för att minska utsläppen inom sjötransporter och resor, och det är fantastiskt att Wasaline nu går in på denna väg för att tillhandahålla lägre utsläppstjänster till sina kunder. Gasums mål är att kontinuerligt öka biogastillgängligheten för våra kunder under de kommande åren, säger Jacob Granqvist, vd för sjöfartsdelen på Gasum i pressmeddelandet.

Försöket med gröna fredagar pågår fram till jul. Wasaline hoppas på att kunna vidareutveckla konceptet tillsammans med sina kunder.