Baltic Enabler är redo för trafik.

Fotograf: Tibo Deprest

Kategori: RoRo

Wallenius SOL:s andra nybygge redo för trafik

På torsdag kommer Wallenius SOL:s andra nybygge, Baltic Enabler, att påbörja sin första resa i ordinarie trafik. Därmed är rederiets nya duo komplett.

Det var under torsdagen den 18 augusti som Baltic Enabler ankom till Zeebrugge i Belgien för första gången, vilket var fartygets första europeiska anlöp på jungfruturen från varvet i Kina. Och nu efter nära en veckas förberedelser är fartyget redo för att sättas in i Wallenius SOL:s trafik på sträckan Zeebrugge–Antwerpen–Karleby–Uleåborg–Kemi–Skellefteå–Travemünde med den första avgången nu på torsdag den 25 augusti. Fartyget kommer att trafikera tillsammans med systerfartyget Botnia Enabler som sattes i trafik tidigare i somras.

– Att vi nu har båda fartygen i linjetrafik är en viktig milstolpe för både oss och våra kunder. I och med detta har vi nu en kapacitet på 962 TEU på rutten. Och det varje vecka, säger Ragnar Johansson, vd på Wallenius SOL i ett uttalande.

Prisade som årets roro

Baltic Enabler fick i maj tillsammans med systerfartyget Botnia Enabler utmärkelsen ”Roro vessel of the Year” under konferensen Ferry Shipping Summit 2022 i Malmö. Fartygen är världens största isklassade conro-fartyg med multifuel-drift. Enligt rederiet har både Baltic Enabler och Botnia Enabler högsta möjliga miljöklass, vilket var ett av de viktigaste kraven när fartygen designades.

–  Många av våra kunder bygger hela sin verksamhet på den gröna omställningen.Vi måste matcha det och med de här fartygen kan vi göra det. Enabler-fartygen släpper ut 63 % mindre växthusgaser och betydligt mindre kväveoxider (96 procent), svaveloxider (99 procent) och partiklar (99 procent) än äldre modeller, berättar Ragnar Johansson.

FAKTA: Baltic Enablers premiär

Karleby Tisdag 30 augusti

Uleåborg Onsdag 31 augusti

Kemi Torsdag 1 september

Skellefteå Torsdag 1 september

Travemünde Söndag 4 september

Zeebrugge Onsdag 7 september

Antwerpen (MPET) Onsdag 7 september

Antwerpen (Europort) Torsdag 8 September