Anne-Laure de Chammard, Olivia Breese och Claes Fredriksson diskuterar elektrobränslen.

Kategori: Energi

Utvecklingscenter för framtidens bränslen

I ett nytt design- och utvecklingscenter i Danmark ska flera olika teknikbolag samarbeta för att skynda på uppskalning av produktion av elektrobränslen för sjöfarten.

Det svenska teknikbolaget Liquid Wind invigde under torsdagen ett nytt design- och utvecklingscenter i danska Hørsholm. Här ska man tillsammans med Alfa Laval, Carbon Clean, Siemens Energy och Topsoe utveckla framtidens bränslen för sjöfarten. Med en gemensam forsknings- och utvecklingsavdelning, kommer man enligt bolaget att vara pådrivande för att stärka produktionskapaciteten och påskynda utbyggnaden av anläggningar för storskalig produktion av elektrobränslen.

Samlas under samma tak

Syftet med det nya centret är att samla de bolag som levererar utrustning till Liquid Winds projekt under samma tak. På så vis ska man kunna samnyttja alla parternas innovativa teknik och modulära lösningar för att möjliggöra snabbare tillverkning, transport, konstruktion och driftsättning av byggklara e-metanolanläggningar. Målet är att utveckla upp till ytterligare tio anläggningar fram till slutet av 2027.

– Det här är egentligen ett helt nytt tänk när det gäller hur man kan produktutveckla. Tanken är att vi inom det här centret tillsammans ska kunna bestämma vilka innovationer vi tror på och vilka ska vi implementera till nästa version eller nästa generation. Vi ska samarbeta och innovera tillsammans trots att vi är fyra olika företag, säger Claes Fredriksson, vd för Liquid Wind.

Behov av snabb utveckling

Under invigningen av centret lyfte de olika medverkande bolagen fram behovet av att snabba på teknikutvecklingen när det gäller produktion av elektrobränslen.

– För att grön vätgas och elektrobränslen ska bli ett hållbart och konkurrenskraftigt alternativ behöver vi skalbara, standardiserade och optimerade produktionsanläggningar. Det gemensamma arbetet från alla partners i detta eFuel Design & Performance Centre kommer att bidra betydligt till att få i gång denna nya industri så snabbt som möjligt, säger Anne-Laure de Chammard, styrelseledamot på Siemens Energy.

Sundus Cordelia Ramli, kommersiell chef P-to-X, Topsoe påpekade att sjöfartsindustrin är en av de viktigaste sektorerna att avkarbonisera.

– I och med det här öppnandet kommer våra team att ha en gemensam plattform för att utveckla toppmoderna lösningar, där vi dedikerar oss till att påskynda utfasningen av fossila bränslen inom sjöfarten.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.