När besättningen upptäckte den kapsejsade båten kunde man initialt inte se någon person i närheten av den.

Fotograf: Stena Bulk

Stena-besättning prisas för räddning

Besättningen på Stena Bulks LNG-tankfartyg Stena Blue Sky uppmärksammas av Chamber of Shipping of America för räddningsoperation.

Chamber of Shipping of America har delat ut en utmärkelse för professionellt sjömanskap och uppförande till tankfartyget Stena Blue Sky. Fartygets besättning räddade en fiskare från en kapsejsade båt i vattnen kring Nordkorea och Japan den 26 oktober 2017. 

– Det finns internationella lagar som styr vid sådana här händelser och för oss ska det vara självklart att agera enligt dessa. Men det är ändå tacksamt och viktigt att det uppmärksammas – som i det här fallet av Chamber of Shipping of America. Jag vill också passa på och framföra min uppskattning till vår besättning ombord att de agerat professionellt och enligt våra förväntningar i den här situationen, säger Erik Hånell, vd för Stena Bulk, i ett pressmeddelande.

Kommunicerade via land

Stena Blue Sky var på resa från Yung An Taiwan till Prigorodnoye i Ryssland för att lasta när man upptäckte en kapsejsad båt. När fartyget kom närmare kunde besättningen se en mans huvud dyka upp ovanför botten av båten.

Befälhavaren rapporterar att ”olycksoffret var i relativt gott och stabilt skick. Hans händer och fötter var skadade av att ha varit i vattnet under lång tid och han kände smärta under återhämtningstiden. Han hade mindre blåmärken och skärsår på fötterna och han hade inte några skor på sig vid räddningstillfället. Skärsåren behandlades, men det var inga blödningar. Den skadade försågs med torra och rena kläder, varm mat och en hytt. En person från besättningen övervakade kontinuerligt hur han mådde.

Mannen talade varken engelska, ryska eller något annat språk som besättningen kände till. De kommunicerade med text på lappar som fick översättas i land.