Babords sida på vraket med rodret och hål för rorkult.

Fotograf: Jim Hansson, Vrak/SMTM

Kategori: Kultur

Unikt vrak dateras till 1400-talet

Vraken i Landfjärden söder om Stockholm har varit kända sedan 1800-talet. Många har trott att det kunde röra sig om vikingaskepp som sänkts efter ett mytomspunnet slag. Men nu har forskare från museet Vrak kunnat datera ett av fartygen till 1400-talet.

År 2023 började marinarkeologer vid museet Vrak undersöka vraken i Landfjärden inom ramarna för Vraks forskningsprogram Häringes landskap och maritima lämningar. Häringe ligger söder om Stockholm, innanför Muskö på Södertörn.

Vraken finns omnämnda sedan tidigt 1800-tal. Då, liksom i dag vid lugnt väder och bra sikt kan vraken ses från ytan.  Men vad det är för vrak eller hur gamla de är, har det inte varit någon som vetat säkert. 

Gjort undersökningar

Marinarkeologer från Vrak har undersökt ett av vraken som kan vara det äldsta fyndet av ett kravellbyggt fartyg tillverkat i Norden. Nu utreder museets marinarkeologer vraket som anses vara från 1480-talet eller möjligen 1460-talet.

– Det är ett stort skepp som bör ha varit omkring 35 meter långt och 10 meter brett. Skeppets spant reser sig fortfarande högt över bottnen och i aktern står akterstäven och rodret fortfarande upprätt, säger Håkan Altrock, intendent vid museet Vrak och projektledare för den marinarkeologiska undersökningen av vraket i ett pressmeddelande.

Illustration över Vrak 5 hur skeppet ligger på bottnen.

Plankor lagda kant i kant

Vraket nämndes redan i skrift på 1800-talet, men det är först nu det har kunnat dateras.

– Intressant är att skeppet är kravellbyggt, vilket innebär att bordläggningen, det vill säga skrovets skal, består av plankor lagda kant i kant istället för att överlappa varandra som i den då förhärskande klinktekniken, säger Håkan Altrock. 

Genom att bygga med kravellteknik kunde man bygga starkare och större fartyg. Framväxten av kravellbyggnadstekniken ses av flera forskare som ett svar på att man började använda kanoner på skeppen under 1400-talet. Att ha kanoner ombord krävde stabila, kraftiga skepp och för att stå emot fientliga kanonkulor behövdes en stark bordläggning.

Illustration över vrakplatsen.

Vrakfyndet är ett av fem i Landfjärden.

– Tre av de fyra största vraken daterade vi redan för ett år sedan till 1600–1700-tal. Ett av dem kunde vi dessutom koppla ihop med en skriftlig källa från 1600-talet. Det här speciella skeppet kallar vi för Vrak 5. Det är det äldsta och mest intressanta av vraken i Landfjärden. Vi har daterat det helt säkert till 1480-tal, men skeppet kan möjligen ha byggts så tidigt som under 1460-talet och sedan reparerats under 1480-talet. Vad vi också vet med säkerhet är att virket som skeppet byggdes av fälldes i Möre som ligger i Kalmartrakten, eller i östra Blekinge, säger Håkan Altrock.

Vill ta reda på vrakets historia

Nu är utmaningen att ta reda på vilket skepp det är och hur det hamnat i Landfjärden

– Det är långt tillbaka i tiden och de skriftliga källorna är inte alltför många. Men om vi kommer igång och börjar gräva och hittar föremål finns det möjligheter att vi hittar bomärken eller annat som kan förklara vems skepp det är, säger Håkan Altrock till SVT.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.