Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Skeppsbyggnad

TUI Cruises räknar med planenlig leverans från Åbovarvet

STX Finlands viktigaste kund optimistisk inför varvets möjligheter att levera i rätt tid. 

Kryssningsrederiet TUI Cruises President & CEO Richard Vogel besöker för närvarande Finland för att bekanta sig med hur bygget av de två fartygen fortskrider. Kölsträckning av det första av systerfartygen som får namnet Mein Schiff 3, kommer att bli den 24 maj 2013. Nästan exakt ett år senare ska Mein Schiff 3 vara klar för leverans.

Lösning inom kort

Vogel kommenterar samtidigt spekulationerna som pågår kring STX Finlands framtid och förväntar sig att alla detaljer ska vara klarlagda och bekräftade inom ett par dagar. Alla relevanta parter – inkluderande varvet, dess ägare, beställaren och finska staten och det statliga exportgarantiinstitutet Finnvera – träffade redan tidigare en överenskommelse för att finansiera arbetet och garantera varvets likviditet för att färdigställa fartyget i tid.

– Olyckligtvis har förverkligandet av avtalet tagit längre tid än väntat. Emellertid har ägaren nu tagit de nödvändiga stegen framåt och TUI Cruises räknar med att avancera med det ursprungliga avtalet inom denna vecka, säger han i ett pressmeddelande.

Inga tvivel

Bygget övervakas av Harri Kulovaara, EVP Maritime vid Royal Caribbean Cruises Ltd. Han säger att byggnationens framskridande är uppmuntrande.

– Jag hyser inga tvivel i det finländska varvets och dess underleverantörers förmåga att färdigställa detta fartyg i rätt tid och producera ytterligare ett utmärkt fartyg, kommenterar Kulovaara.

Även Jari Anttila, COO vid STX Finland, ger positiva signaler:

– Den del av ett projekt som innehåller de största utmaningarna har vi nu tillryggalagt och jag ser framåt mot att färdigställa fartyget på rätt tid och ett effektivt sätt.