Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Torrlast | Fartygsaffärer

Swedish Bulk utökar

Göteborgsbaserade rederiet Swedish Bulk AB har köpt in ett tredje fartyg till sin flotta. Swe-Trader, som fartyget heter, är byggt år 2000 som skrov nummer 405 på Rousse Shipyard JSC i Bulgarien.

– Det var Cementa som började prata med oss om ett kontrakt. Vi har jobbat åt dem i fem eller sex år sedan tidigare, och när vi visste att den här båten var till salu så presenterade vi den för Cementa som också tyckte att den passade bra. Vi sa att då ska vi ha ett långt kontrakt om vi ska köpa den, säger Björn Henriksson som driver rederiet tillsammans med sin son Robert.

– Vi fick en tre år lång time charter för Cementa och det är en lång charter i dagens marknad. Ett år hade varit ett långt kontrakt.

Kan bli fler affärer

Om Swedish Bulks flotta nu ska förbli tre fartyg återstår att se. Swe-Bulk, byggd 1991, går på den öppna spot-marknaden och Resolute, 1967, går på ett time charter-avtal.

– Det kan hända något med något av dem under hösten, det är tänkbart.

Dubbelt skrov

Swe-Trader är 98,9 meter lång och 13,8 meter bred. Bruttot är 3 .170 och dödvikten 4.550. Fartyget är klassat som styckegodsfartyg, general cargo, av Germanischer Lloyd. Hon har dubbelt skrov och är förstärkt för att kunna ta tung last och utrustad för att kunna ta 282 containers. 

En 6-cylindrig maskin från MaK, 6M32, lämnar 2.880 kW vid 600 varv per minut. Via reduktionsväxel drivs en ställbar propeller som snurrar med 231 varv per minut. Marschfarten är 12,5 knop.

Kommentarer

 • Klas Eriksson Skillinge

  Det är glädjande att Swedish Bulk går bra nu. Bara att hoppas att det fortsätter.
  Jag är glad nu som lämnade tidigt och haft mycket bra jobb till sjöss under alla år efter.
  Om det fick stå Göteborg i häcken så fick jag namna rederiet och det första fartyget till
  SWE-TRADER. Lycka till Önskar Captain Klas.

 • Anonymous

  Tack Klas för det hoppas allt bra med dig
  Björn

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.