IMO - International Maritime Organization

Fotograf: IMO

Sverige vill fortsätta i IMO-rådet

Sverige kandiderar för att behålla en plats i internationella sjöfartsorganisationen IMO:s råd. Enligt regeringen är det viktigt att Sverige finns med för att kunna agera effektivt som värdstat för World Maritime University.

Sverige valdes senast in i IMO:s råd i december 2021, och snart är det alltså dags för en ny mandatperiod. Rådet är organisationens verkställande organ och har 40 medlemmar. Kandidaturen gäller för mandatperioden 2024 till 2025.

Lyfter framtidsutmaningar

– För att Sverige ska kunna agera effektivt som värdstat för World Maritime University behövs ett svenskt medlemskap i IMO:s råd. World Maritime University är viktigt både för kompetensförsörjningen och för att internationell sjöfart ska kunna möta framtida utmaningar, inte minst på digitaliseringsområdet. Svensk sjöfart ligger också i framkant när det gäller arbetet med minskade utsläpp och även i det avseendet har Sverige en viktig roll för hållbar och stärkt konkurrenskraft för sjöfarten, säger infrastrukturminister Andreas Carlson.

Vill se mer öppenhet

I Sveriges ansökan står det att man i rådet vill arbeta för att stärka den internationella sjöfarten genom satsningar på innovation, digitalisering, jämställdhet och klimatfrågor. Man lyfter också fram att det är viktigt att arbeta för ökad transparens och öppenhet inom organisationen.

Valet äger rum vid IMO:s generalförsamlings 33:e session i december 2023. Generalförsamlingen träffas vartannat år och utgörs av samtliga IMO:s 175 medlemsstater. Sverige har varit medlem i IMO sedan 1959.