Göran Greider var en av dem som drog mycket folk till sjöfartsmontern. Bilderna på väggen är från ITF:s fototävling.

Fotograf: Anna Janson

Kategori: Kultur

Storpublik i sjöfartsmontern

Den sjöfartskulturella montern på Bokmässan blev ovanligt välbesökt i år. Priser och stipendier gick till bland andra Nathan Shachar och Göran Greider.

Mycket var som tidigare i årets sjöfartsmonter på Bokmässan – bandet Kal körde sjöfarardängor i pauserna, hyllorna bågnade av sjöfartslitteratur och flaggspelet som gör montern lite extra synlig i mässmyllret var på plats. Men längs ena väggen i sjöfartsmontern hängde foton som visades för första gången. Det är International Transport Federation, ITF, som har haft en fototävling för sjöfolk och visade upp en del av bidragen. Och programmet på scen i montern bestod av idel aktuell sjöfartskultur.

Författaren Nathan Shachar (t h) är årets mottagare av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris. T v Seko Sjöfolks ordförande Kenny Reinhold, som också är direktionsordförande i stiftelsen. Foto: Klara Johansson

”Nästan som en månfärd”

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris gick i år till författaren och journalisten Nathan Shachar som skrivit boken Johnsonlinjen och Latinamerika. Han fascinerades av rederiets fartyg redan som liten och har i boken kartlagt det 150-åriga rederiets historia.

– 1904 när Johnson etablerade linjetrafik till Buenos Aires så var det här en oerhörd nyhet i svenska pressen. Nästan som en månfärd idag. Det var ju inte bara att grunda en linje och hålla tidtabellen. Det fanns ingen handel mellan Sverige och Argentina, så grundaren Axel Johnson fick arbeta upp en efterfrågan på ömse håll, sa Nathan Shachar under samtalet på scen i Sjöfartsmontern på Bokmässan.

Enligt Stiftelsen Sveriges Sjömanshus prismotivering är Nathan Shachar en erfaren skribent med god känsla för såväl berättarkosten som det stilistiska. ”Att formulera en historia som sträcker sig över 150 år på ett tilltalande och läsvänligt vis kräver sin författare, och det har Nathan Shachar lyckats med”, slår stiftelsen fast i sin motivering.

Sjöfartstidningen skrev i nummer 10/2022 om Nathan Shachars bok, läs artikeln här.

Lennart Johnsson samtalar med Göran Greider, mottagare av Ove Allansson-stipendiet. Foto: Anna Janson

Världskapitalismen i sjöfartslitteraturen

Lennart Johnsson från Sjöfartens kultursällskap och Ove Allansson-sällskapet samtalade på lördagen med författaren, debattören och chefredaktören för Dala-Demokraten Göran Greider. Han är mottagare av årets Ove Allansson-stipendium, som föräras skribenter som verkar i Ove Allanssons anda.

– Hela världskapitalismen kan rymmas i sjöfartslitteraturen, sa Göran Greider när han talade om sin känsla när han själv såg gyttret i Los Angeles containerhamn och överväldigades av sjöfartens omfattning.

Samtalet rörde sig om Ove Allanssons gärning som arbetarskildrare men också om de romantiska inslagen i både Allanssons och Greiders egen litteratur. Han är uppvuxen med en far som var till sjöss och blev glatt överraskad när han fick veta att han hade fått stipendiet:

– Så fort någonting har att göra med sjöfolk så blir jag glad, det är väl något arv, det aktiverar någon sträng som har att göra med min uppväxt, sa Göran Greider.

Läs mer om programmet i sjöfartsmontern i kulturavdelningen av nummer 10/2023 av Sjöfartstidningen, som kommer ut den 20 oktober.