Fotograf: Kockums AB

Kategori: Specialfartyg | Skeppsbyggnad

Kris hotar Kockums

Kockums varv kan bli tvingade att varsla personal. Orsaken är en konflikt mellan Kockums tyska ägare och svenska staten som stoppar bygget av två nya ubåtar.  

Trots att det nu har gått fyra år sedan Kockums och Försvarets Materielverk, FMV, ingick ett miljardkontrakt om byggandet av nästa generations svenska ubåt A26 har byggordern ännu inte kommit. 

Löpande räkning

Enligt webbsajten Ny Teknik är orsaken till förseningen en konflikt mellan Kockums tyska ägare Thyssen Krupp Marine Systems, TKMS, och FMV. Konflikten gäller kontraktsvillkoren, där TKMS uppges ha lämnat den ursprungliga överenskommelsen och inte vill lämna ett fast pris på byggandet. Istället erbjuder man sig att bygga A26-ubåten för löpande räkning.

– Kockums skulle ha behövt byggordern på A26-ubåten för länge sedan. Den måste komma senast den sista mars, annars har många ingen sysselsättning, säger en källa till Ny Teknik och tillägger att ett varsel kan komma redan inom några veckor. 

Malmö i farozonen

Av Kockums cirka 1.000 anställda jobbar omkring 700 i Karlskrona och knappt 250 i Malmö. De flesta av som arbetar i Malmö är ingenjörer som designat den nya ubåten, och det är också dessa som uppges ligga sämst till om varsel läggs. 

Utöver ubåtskonflikten har Kockums ytterligare problem. Sedan 2010 väntar det tyskägda företaget på att få modernisera ubåtarna Gotland och Halland, men även här har förhandlingarna gått i stå.

– Ordern är inte stoppad men FMV och Försvarsmakten diskuterar en ny marin strategi, säger Toni Eriksson, kommunikationsdirektör på FMV, till Ny Teknik.   

Kommentarer

 • Anonymous

  Tiden för ”Regionala stödprogram” är kanske över?

 • Anonymous

  Så går det när man säljer de svenska varven.. Den ena politiken förstör för den andra delen av politiken.. Har sedan länge tappat förtroende för svenska staten!

  • Anonymous

   Håller med till 100 %. Staten = politiker som bara tänker på sin egna ekonomi. De sitter i riksdagen med feta löner och ältar. Skulle vara intressant om alla medborgare blev ”soffliggare” till riksdagsvalet 2014.

 • RTW

  Verkar otroligt att man kan dra ut ordern med nya krav i evighet. Vill Thyssen Krupp helt sonika bli kvitt en duktig ”konkurent” i ”inhemska” Kockums?
  Man skulle aldrig ha avyttrat Kockums och undervattens teknologien till utlandet.
  Sent skall syndaren vakna!

 • anonym

  Helt rätt att stoppa byggnationen då detta bygget endast är för export och inte gynnar svenska försvaret alls , tvärt om dränerar detta projekt medlen till marinens övriga drift.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.