Fotograf: Rolf P Nilsson

Kategori: Kultur | Folk/företag

s/s Martha får nytt liv

Alla sjöfarares stora kultfilm, danska ”s/s Martha” får nu en uppföljare, fast denna gång som en modern animerad film. Nordisk Film och Einstein Film har gått samman i ett projekt som skall leda till en filmpremiär 2015, berättar Maritime Danmark.

För sjöfolk krävs ingen presentation av filmen som kom 1967. Den har nog setts av de absolut flesta som är eller har varit till sjöss, och Sjöfartsverkets Sjömansservice (f.d HKF) har sålt tusentals exemplar på VHS och DVD till sjöfolk.

För landkrabbor kan man väl mest beskriva handlingen som en drömtillvaro för sjöfolk. Rostholken s/s Martha tuffar omkring i Medelhavet bortglömd, till besättningens stora glädje, av redaren O.P. Andersen. Livet ombord präglas mer av god mat och dryck samt trevliga utflykter i hamn, än av arbete. Kvalitetstid med andra ord. Dramatiskt blir det när besättningen får ett brutalt uppvaknande. Helt plötsligt dyker redaren upp – följd av sekreterare och dotter vilket inte helt förenklar tillvaron för de nu hårt pressade danska sjömännen – eftersom han behöver Martha för att ta upp kampen med sin värste konkurrent Tore Amundsen som har ett betydligt modernare (och dessutom underhållet) fartyg, m/s Harald till sitt förfogande. Efter en rafflande kappsegling (i säkert sju knop) går Martha självfallet segrande ur striden.

Filmmakarna lovar att man inte kommer att försöka skapa karikatyrer av de ursprungliga karaktärerna av hänsyn till skådespelarna men att alla Martha-älskare kommer att känna igen sig.

Man hotar också med att Martha kommer att få en ny befälhavare som är välutbildad och kommer med ett modernt managementtänkande. Bäva månde besättningen.

 

Kommentarer

 • Anonymous

  Det var en god nyhet. Lasse Eriksson

 • Roger Jansson

  Jag ser fram emot premiären. Kanske på Rosenhill?

 • Anonymous

  Det Roger säger är en utomordentligt bra idé!

 • Anonymous

  Vilken härlig nyhet! Rosenhill låter som en toppen idé…mvh Agneta S, platschef på Rosenhill

 • Guy Rosvall

  S/S Marthasällskapet i Helsingborgs 125 medlemmar jublar åt nyheten. Men filmmakarna måste vara medvetna om att de granskas av tusentals kritiska blickar Vi ser framemot premiären

 • Pelle Maskin

  Vad hände med den nya filmen?

 • LarsW Andersson

  Vad hände med den nya filmen? Senaste frågan var för 3 år sedan, men inget svar!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.