Fotograf: Stena RoRo

Kategori: Skeppsbyggnad

Sjukhusfartyg kölsträckt i Kina

Den 18 december kölsträcktes sjukhusfartyget Atlantic Mercy i Kina. Projektet leds av Stena RoRo.

Stena RoRo svarar för den tekniska expertisen under byggnationen av det som uppges bli världens största civila sjukhusfartyg.

– Vi gör det här uppdraget för Mercy Ships. Vi har designat fartyget och tagit hand om beställning, byggnation och övervakning på varvet. Trots att det blir ett sjukhusfartyg är det i praktiken som ett stort passagerarfartyg, säger vd Per Westling till Sjöfartstidningen.

Stena Seabird

Designen bygger på ett framtida ropax-koncept, Stena Seabird, som Stena RoRo utvecklade för några år sedan.

– Det användes som grunden i diskussionerna och fungerade bra som en plattform för sjukhusprojektet. Sedan har det utvecklats, så att det är ett helt annat fartyg idag än då vi började, berättar Per Westling.

Leverans 2017

Ordern placerades av den internationella biståndsorganisationen Mercy Ships i mars 2014 vid Tianjin Xingang Shipyard i Kina och kontraktet är värt 100 miljoner US dollar. Konstruktionsbyrån Deltamarin ingick designkontrakt med varvet, vilket bland annat omfattar detaljdesign.

Nybygget ska levereras 2017. Fartyget blir 174 meter långt och får ett brutto på cirka 37.000.

Kommentarer

  • Anonymous

    Hur ska det användas?

  • Anonymous

    som sjukhusfartyg o de är tänkt att precis som nuvarande afrikan mercy erbjuda bl.a. specialist sjukvård till fattiga längs afrikas kust o öar eller andra liknande områden.
    Teamet ombord på african mercy brukar även åka ut i byarna o utbilda lokal sjukvårdspersonal o antar att de blir liknande på de ny

Artikeln är stängd för fler kommentarer