I över ett sekel har havet och sjöfart varit en av modets främsta inspirationskällor. I utställningen Oceanista – mode och havet samsas världskända modehus med maritimt hantverk och sjöfartshistoria på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.
I de två stora utställningssalarna visas allt från sjömanskragar, randiga tröjor och uniformer till kreationer av ledande internationella designers som Jean Paul Gaultier, Thom Browne, Chanel och Iris van Herpen.
– Vi är ju ett kulturhistoriskt museum, så det här är inte en ren modeutställning. Det finns mode här, absolut, men det är hela tiden grundat genom kulturhistorisk berättelse och sammanhang. Vi sätter alltid havet i centrum, och den här gången utgår vi från hur sjömanskläder har inspirerat oss så som vi klär oss idag, säger museichef Carina Sjöholm.

År 1858 infördes marnière-tröjan som en del av marinens uniform i Frankrike. Allt sedan dess har den inspirerat modevärlden. Foto: Kristin Lidell.
Vill nå nya grupper
Hon och museipedagogen Karl Hellervi tar emot Sjöfartstidningens reporter en småruggig vardag när utställningen varit i gång ett tag. Snart väntas ett besök av en skolklass från en designutbildning på gymnasiet, och det är tydligt att Oceanista är ett sätt att locka nya målgrupper till museets verksamhet.
– Ja, det är en viktig anledning då vi vill bredda målgruppen och få hit människor som annars inte kommer men som kan vara intresserade av den här historien, säger Karl Hellervi.
Verk av internationella superstjärnor
Utställningen breder ut sig på drygt 400 kvadratmeter och omfattar 80 plagg och föremål. Allt från stickade och funktionella sjömanströjor, till spektakulära verk signerade internationella superstjärnor.
Ett av utställningens stora namn är modisten Philip Treacy som har skapat hattar för både drottning Elizabeth och Lady Gaga. Hatten Silver Ghost Ship i utställningen är ett konstverk i sig och refererar till Frankrike på 1770-talet, när bland andra Marie Antoinette bar extra-vaganta frisyrer med skepp för att hedra den franska flottans krigsansträngningar mot britterna.
Oceanista är uppdelad på två rum med olika teman. I den första salen är det ett kulturhistoriskt tema med historiska tillbakablickar. Efter det möter besökaren ett större rum med enorm takhöjd. Här ligger fokus på samtidskonst och mode.
– Tanken är att de två olika rummen ska ge olika känsla och upplevelse, berättar Carina Sjöholm.
Inspiration av koraller
I utställningen presenteras också designers som hämtat inspiration från havet i en vidare mening och influerats av koraller, fiskar och vatten. Exempelvis designern Iris van Herpen, som kombinerar traditionella skräddarmetoder med naturvetenskap och ny teknik, såsom 3D-utskrift. Hennes plagg bärs av popstjärnor och artister som Björk, Katy Perry och Grimes.
Påverkar urbana modet
Att mode tar inspiration från sjöfart och maritima miljöer är inget nytt, men det är särskilt tydligt i dagens trender. Utställningen introducerar begreppet ”asfaltssjöman” som en beskrivning av människor med en urban klädstil med exempelvis sjömanskavaj eller beaniemössa.
– Man ser ofta den typen av personer här i våra kvarter i Göteborg. De här plaggen har ju absolut en historia från sjöfarten, säger Karl Hellervi.
Inlånad från Danmark
Utställningen har producerats av M/S Museet för Sjöfart i Helsingör och turneras internationellt i samarbete med Expona, Museum Exhibition Network i Italien. Curator för utställningen är den danska modeforskaren Maria Mackinney-Valentin. Sjöfartsmuseet Akvariet har gjort tillägg till utställningen i form av ett par lokala designers och svenska plagg.
Sjöfartskultur kan ofta bli ganska nostalgiskt, och även på Oceanista blir det mycket tillbakablickande på sjöfartsliv från en svunnen tid. Men Carina Sjöholm lyfter fram att utställningen också är framåt-blickande.
– Mode handlar ju om att ständigt röra sig framåt. En del av utställningen handlar också om att utveckla material från havet som exempelvis fiskskinn eller alger.