Mercy Ships knyter till sig skådespelaren och journalisten Rasmus Troedsson som talesperson

Fotograf: Mercy Ships

Kategori: Folk/företag

Rasmus Troedsson blir talesperson för Mercy Ships

Skådespelaren och journalisten Rasmus Troedsson har blivit utsedd som talesperson för Mercy Ships Sverige som i år väntar leverans av nybygget Global Mercy.

Mercy Ships är en organisation som bidragit med sjukvård och hjälpinsatser med hjälp av världens största civila sjukhusfartyg, Africa Mercy. Sedan starten 1978 har de kunnat bidra med vård för mer än 17 miljarder kronor.

Just nu bygger Stena RoRo det nya dubbelt så stora sjukhusfartyget Global Mercy åt organisationen med beräknad leverans under året. Samtidigt knyter nu organisationen i Sverige till sig skådespelaren och journalisten Rasmus Troedsson som talesperson.

– Jag känner mig så berörd av uppdraget att berätta om Mercy Ships och ska göra mitt allra bästa för att nå ut med berättelsen om den stora kärlek och medmänsklighet som hittills har varit avgörande för närmare tre miljoner människor. Engagemang och generositet från privatpersoner och näringsliv, med olika tro och livssyn men med en gemensam värdegrund att älska och tjäna andra, gör alla stor skillnad när de sätter skuldra mot skuldra. Tänk att allt detta finansieras med helt privata medel och att all personal ombord inte bara arbetar gratis utan dessutom står för sina egna kostnader, säger han i ett pressuttalande.

Känd från Vår tid är nu

Rasmus Troedsson är kanske framförallt känd för karaktären Bellan Roos i SVT-serien Vår tid är nu, men han har också haft roller i deckarfilmer om Beck och Wallander, samt i serierna Starke man, Bron och nu senast Jakten på en mördare. Han har också arbetat som programledare, reporter och redaktör på SVT, TV4 och SR, samt skrivit ett antal böcker.

Det är arbetet med att introducera Global Mercy som gjort att organisationen haft behov av en ny talesperson.

– Vi mer än fördubblar kapaciteten med vårt nya fartyg, men också behovet av engagemang från volontärer, givare och partners. Med Rasmus Troedsson i rollen som vår talesperson kommer vi att kunna nå fler och öka engagemanget i Sverige för den unika berättelsen om Mercy Ships, kommenterar Tomas Fransson, Sverigechef Mercy Ships Sverige, i pressmeddelandet.

Snart redo för första uppdraget

Global Mercy byggs på Tianjin Xingang Shipyard i Kina och kommer att sättas i tjänst i Afrika under senare delen av 2021. Fartyget kommer att ha 7.000 kvadratmeter med sjukvårdsyta, sex operationssalar och ett flertal utbildningsfaciliteter, bland annat ett simuleringslaboratorium med VR-utrustning. Fartyget blir 174 meter och på 37.000 bruttoregisterton och har plats för fler än 600 volontärer. Global Mercy kommer också att ha ett auditorium med 682 sittplatser, en skola, sporthall, pool, kafé, butik och bibliotek för att kunna hysa runt 950 personer när fartyget ligger vid kaj.