Fotograf: US Coast Guard

Kategori: Specialfartyg

Polar Star på väg till fastfrusna fartyg

Amerikansk polarisbrytare väntas klara av att skära loss Akademik Shokalskiy och Xue Long som sitter fast i Antarktis.

Australian Maritime Safety Authority’s Rescue Coordination Centre (RCC Australia) har begärt assistans från US Coast Guards isbrytare Polar Star för att få loss Akademik Shokalskiy och Xue Long som sitter fast i isen i Commonwealth Bay i Antarktis. Även Ryssland och Kina har begärt assistans från USA, uppger US Coast Guard.

US Coast Guard frigjorde Polar Star för detta uppdrag på lördagen, då isbrytaren låg i Sydney.

Polar Star har varit på resa mot Antarktis sedan den 3 december 2013 med uppdrag att bryta en ränna i McMurdo Sound till en vetenskaplig forskningsstation. Polar Star kommer att utföra detta uppdrag efter att de två fartygen har skurits loss.

US Coast Guard uppger att Polar Star är världens kraftigaste icke-atomdrivna isbrytare. Hon har ett kombinerat diesel-elektriskt och gasturbinmaskineri som utvecklar 13.425 respektive 55.925 kW. Enligt US Coast Guard är Polar Star kapabel att bryta 1,8 meter tjock is med tre knops fart och ska kunna ta sig genom över sex meter tjock is genom att backa och göra nya ansatser.

 

Kommentarer

 • Anonymous

  Vi får väl se …. Vem har inte hör Amerikanarna skryta förr?

  • Anonymous

   Precis min tanke. Är det något som amerikanarna är bra på så är det att skryta.

   Bodde en period i Houston. Dagligen hörde jag amerikaner som tyckte att de var bäst och hade världens bästa samhälle. Något som motbevisas varje gång en skola beskjuts t.ex.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.