Fotograf: Anna Lundberg

Om sjöfartens hotspots

SAI ägnade årets Executive Meeting åt ”Global hotspots”, med fokus på Kina och Arktis. Och det blev SAI:s nya generalskreterares första stora framträdande.

Sjöfartens Analys Institut, SAI, har hållit årets Executive Meeting på Handelshögskolan i Göteborg. Det blev en välbesökt tillställning under temat ”Global Hotspots”. Den första dagens seminarier ägnades åt omvärldsanalys och handlade mycket om Kina. Doktor Johan Lagerkvist från Utrikesinstitutet föreläste, liksom Jan Randolph från IHS Global Insight och Christopher Pålsson, Niklas Bengtsson och Lennart Nilsson från IHS Fairplay. På eftermiddagen drog Robert Egnell från Försvarshögskolan de generella konflikttrenderna i världen, med fokus på Mellanöstern. Brittiska Suzanne Williams, rådgivare inom krishantering med mångårig erfarenhet av gisslanförhandling på Scotland Yard, avslutade med goda råd för att förebygga och hantera piratattacker och gisslansituationer.

Årets Kaj Rehnström-stipendiater blev Roman Glinnikov och Georgios Pikounis på Chalmers. Stipendiet på 10 000 kronor har delats ut sedan SAI:s grundare Kaj Rehnström gick bort 2003. Årets stipendiater valdes ut för att deras masteruppsats om Marpols Annex VI ”är en väl genomförd och grundlig undersökning som lägger fram fakta i ett komplext ämne … stimulerar fortsatt forskning inom ett område som är av största vikt för sjöfartsnäringen”.

Den andra dagens seminarier inleddes med Torsten Klimke från EU-kommissionen som gav sin syn på närsjöfart som en lösning på överbelastningen i europeiska godsflöden. Klas Brogen, ShipPax Information, talade fortsatt om roro/ropax i närsjöfart och Esbjergs hamns Ole Ingrish berättade om de utvecklingsmöjligheter som Motorways of the Seas kan erbjuda. Därefter handlade det om Norra ishavet. FN-juristen Hans Corell berättade om det rysk-norska Arktis-avtalet och Jakub Walenkiewicz från DNV:s avdelning för marknadsanalys talade om utsikterna för offshore i Arktis.

Den stora nyheten vid årets möte var förstås SAI:s generalsekreterare Lena Göthberg, som tillträdde i höstas. I sitt inledningstal talade hon om att kunskap är makt och hur hon uppskattar att vara nybörjare igen, med allt vad det innebär av att lära nytt:

– Att vara en rookie kan också betyda att bryta in i befintliga hierarkier och utmana dem.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.