Härnösands gymnasiums nya skolfartyg Polstjärnan.

Fotograf: Härnösands kommun

Kategori: Utbildning

Nytt skolfartyg till Härnösands gymnasium

Härnösands gymnasium har köpt ett nytt skolfartyg för 5,5 miljoner kronor. Fartyget är Sjöfartsverkets tidigare arbetsfartyg Polstjärnan.

Det var i torsdags i förra veckan som Polstjärnan kom fram till Härnösand där fartyget nu ska börja sitt nya liv som skolfartyg för eleverna som läser sjöfartsutbildningen på Härnösands gymnasium.

Bra skick

Efter att under en period ha hyrt ett skolfartyg har skolan nu köpt det 33 meter långa fartyget Polstjärnan från Sjöfartsverket för 5,5 miljoner kronor. Det skriver kommunen på sin webbsida.

– Fartyget är i fruktansvärt bra skick! Hon har använts sparsamt och varit i statlig ägo, vilket innebär att allt är väl omskött. Det är nya maskiner och ny utrustning. Allt är också uppdaterat med digital teknik vilket är perfekt – det är är ju dit utvecklingen går och då behöver vi kunna utbilda i en sådan miljö. Det här är ett fartyg som sjöfartsutbildningen kommer att kunna använda sig av länge, säger maskinläraren Fredrik Bylund till kommunens sajt.

Enligt sajten är söktrycket till utbildningen högt och i dag går 65 elever på skolans sjöfartsutbildning.

Höjer kvaliteten

Polstjärnan byggdes 1978 av Åsiverken i Åmål för Sjöfartsverket och hette tidigare Faros. Hon har använts för olika typer av arbete kring farleder i svenska vatten med bland annat bojutläggning.

Under fredagen firade både lärare, elever och skolledare det nya fartygets ankomst.

– Det här är inte bara ett fint fartyg och en stolthet för Härnösands gymnasium. Polstjärnan höjer också kvaliteten på er utbildning – ta väl hand om henne, sa verksamhetschef Jonas Albonius.