Fotograf: BTÖ

Kategori: Specialfartyg | Skeppsbyggnad

Nya bogseraren på väg hem till Öresund

Bogser Team Öresunds (BTÖ) nya bogserbåt är levererad och på väg mot Helsingborg. Fast det är en bit kvar.

– Hon går genom Bosporen just nu och har ETA Korintkanalen ikväll. Därefter blir det bunkring och sedan kan vi köra hela vägen hem, förhoppningsvis, säger Michael Staufeldt, operativ chef på BTÖ som har säte i Helsingborg men vars, snart tre bogserbåtar, opererar Helsingborg, Landskrona Malmö och Köpenhamn.

Byggd i Rumänien

Bogserbåten är ett standardbygge av typen Damen ASD Tug 2810 med en dragkraft på 62 ton, byggd vid varvskoncernen Damens varv i Galati i Rumänien. Hemkomsten till Öresund väntas en bit in i juli efter att den egna besättningen kört hem via Gibraltar och Kielkanalen.

– ETA Öresund är någon gång den 8 eller 9 juli, säger Michael Staufeldt och lägger till att det på slutet var lite komplicerat innan den officiella leveransen.

– Ja, vi kunde hissa flaggan den 9 juni men sedan dröjde det till i fredag, den 17:e, innan vi fått alla papper och fått klartecken att bunkra och kunde lämna varvet i lördags morse.

Gibraltarflagg – än så länge

I vintras när BTÖ skrev köpekontrakt på bogserbåten sa företagets vd Bill Söderberg att han hoppades att den nya bogserbåten skulle kunna flaggas svenskt men att det inte var klart då hur det skulle bli. Frågan verkar inte helt avgjord ännu.

– Hon är byggd enligt svenska regler men hon seglar hem under Gibraltar-flagg, kan man säga. Vi får se hur det blir sedan, säger Michael Staufeldt som också avslöjar att bogserbåten har fått sitt namn även om den inte är officiellt döpt ännu.

– Vår nya bogserbåt heter Sund av Malmö, så är det.