Fotograf: Zee-photo, Maassluis

Kategori: Container | Fartygsaffärer

Maersk Line förstärker sin USA-flotta

Maersk Line Limited, A. P. Møller-Mærsk amerikanska dotterbolag, har utökat sin flotta av moderna containerfartyg genom förvärv av åtta fartyg från A. P. Moller Singapore Pte.

De inköpta systerfartygen är av den så kallade K-klassen, som levererades under 2007 och 2008 från Hanjin Group i Korea. Fartygen kommer att överföras från Singapore till amerikansk flagg och får amerikanska namn. De kommer alla att namnges efter amerikanska industristäder som har varit eller är viktiga for produktion, finansiering, transport eller export.

Det första fartyget under amerikansk flagg blev Maersk Kuantan, som har fått namnet Maersk Chicago. De övriga sju fartygen följer under maj och juni och får namnen Atlanta, Columbus, Denver, Detroit, Hartford, Memphis och Pittsburgh – alla med prefixet Maersk.

Från östkusten

De åtta fartygen ska segla på Middle East Container Line, som är en service som seglar en gång i veckan från den amerikanska östkusten via Algeciras till Mellanöstern och Pakistan. Rutten betjänar förutom ett antal amerikanska exportörer också den amerikanska militären som har betydande transporter av förnödenheter till amerikanska styrkor stationerade på olika baser i Mellanöstern. De kan nu skeppas på amerikanskflaggat tonnage. Det får också konsekvenser för exporten av USA: s livsmedelsbistånd till Mellanöstern, eftersom det finns krav om transporter på amerikanska flaggade fartyg.

Militära transporter

Förvärvet av de åtta containerfartygen innebär att Maersk Line Limited nu har en flotta på 56 fartyg under amerikansk flagg och dagligen har 1.200 amerikanska sjömän sysselsatta. Containerfartygen kommer också att ingå i Maritime Security Program och det intermodala Sealift-avtalet, som är en del av den amerikanska militära beredskapen, vilket innebär att fartygen kan tas in för militära transporter med mycket kort varsel.

Kommentarer

  • Jolo Olsson

    Maersk visar som vanligt näsa för var det kan finnas lönsamma transporter att operera med,
    väldigt kreativt.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.