Maersk bygger sex nya AHTS-fartyg

Fotograf: Ill. Salt Ship Design

Kategori: Specialfartyg | Skeppsbyggnad

Maersk bygger sex AHTS-fartyg

Maersk Supply Services har beställt sex AHTS-fartyg från norska Kleven Maritime.

Enligt kontraktet ska sex 95 meter långa AHTS-fartyg (Anchor Handling Tug Supply) byggas vid Klevens två varv Kleven Verft i Ulsteinvik och Myklebust Verft i Gursken. I kontraktet ingår också en option på ytterligare fyra fartyg.

Fartygen är av typen SALT 200 och ritade av Salt Ship Design och ska användas för arbete åt olje- och konstruktionsbolag med global verksamhet i djupt vatten. 

Växande flotta

Med nybeställningarna medräknat, liksom fem servicefartyg för undervattensarbeten och ett AHTS-fartyg, som är under byggnation på varv i Rumänien, Kina och Chile, uppgår nu Maersk Supply Services flotta till tolv fartyg.

Carsten Plougmann Andersen, CEO på Maersk Supply Services, säger att de med det nya kontraktet tar nästa steg i företagets stora nybyggnadsprogram för att förnya flottan.

–  Vi har nu fokus på att bygga stora AHTS- och Subsea Support-fartyg och kontraktet med Kleven är en viktig del i vår tillväxtstrategi.

Räddar jobb

De nya fartygen ska levereras med början under det fjärde kvartalet 2016 fram till tredje kvartalet 2017 och kommer under byggnadsperioden att engagera flera norska underleverantörer.  

– Det här är ett mycket viktigt kontrakt för oss i den rådande extremt svåra marknaden. Om samtliga optioner infrias kommer det här kontraktet att hålla våra varv igång fram till 2018. Det är fantastiskt för våra anställda på varven att få en så lång horisont, säger Klevens koncernchef Ståle Rasmussen i ett pressmeddelande. 

Kommentarer

 • Svedala

  Varför kan inte Sverige vara ett varvsland som vi en gång var? Norge och Finland ångar på med liknande kostnadsläge som vi, men här tynar varven bort. Sorgligt.

  • Anonymous

   Ångar på var nog lite starkt! Det är nog lite upp och ner med varvskonjunkturen i våra grannländer om man skall tro det som står i tidningar etc.

   • Svedala

    Jaja, det är ju relativt. De har ju orderböcker som har jobb att göra med nybyggen 1-2 år framöver även om det inte är stora antal. Vi har ju som bekant 0(noll) stora nybyggen på gång.

 • Anonymous

  Men ni är ju värdens bäst på att fika…

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.