Hittills har runt 100 kvinnor som arbetar i Sjöfartsverket gått med i nätverket Knop (Kvinnligt nätverk för organiserat pepp). Nätverket är ett forum för diskussioner och förbättringar angående jämställdheten på Sjöfartsverket, skriver myndigheten på sin hemsida. Nätverket ska vara en mötesplats där kvinnor kan samlas och lära känna varandra, dela erfarenheter och skapa kontakter. Ett av syftena med nätverket är att få in fler kvinnor i sjöfartsbranschen.
I april samlades 40 av medlemmarna för att delta i nätverkets andra träff. På programmet stod bland annat ett pass om härskartekniker.
Härskartekniker på programmet
– Det finns många sätt att utöva härskartekniker på, och det är inte bara kopplat till kön, utan kan handla om exempelvis position eller ålder. Det är ofta ganska subtila situationer, vardagsskav, vilket gör att man inte orkar ta fighten varje gång. Man kanske inte ens reflekterar över det där och då. Här måste vi alla hjälpas åt att både identifiera, motverka och hitta bra sätt att säga ifrån på, säger Eva Nordström, projektledare för List på Sjöfartsverket, i en kommentar.
List står för Likabehandling och inkludering inom sjöfart och transport och är ett uppdrag som handlar om arbetsmiljön både på Sjöfartsverket och inom sjöfartsbranschen.
Vill öka kunskapen
Sjöfartsverket har under flera år bedrivit ett aktivt jämställdhetsarbete. En viktig nyckel för att lyckas skapa en inkluderande arbetskultur är enligt myndigheten att öka kunskapen och se till att ledare är medvetna om att de behöver arbeta med jämställdhet.
– Vårt arbete har gett effekt. De senaste tre åren har vi ökat från drygt 100 till 140 poäng i det som kallas jämställdhetsindex, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket, i en kommentar.
Hon fortsätter:
– Men vi behöver bli ännu bättre, något som blir extra tydligt när vi samlar kvinnor i kärnverksamheten. Här är det långt ifrån jämställt när det kommer till andelen kvinnor. Vi har också mycket att jobba på när det kommer till förutsättningar för att kvinnor ska stanna kvar i vår verksamhet, säger Katarina Norén.