Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Politik | Arbetsmarknad | Ekonomi

KBV drar tillbaka varslet

Regeringen har meddelat att Kustbevakningen får mer pengar i höstens budgetproposition. Därmed säkras jobben för de 125 uppsägningshotade.

Regeringen ger Kustbevakningen ytterligare 20 miljoner kronor för 2015 och 123 miljoner kronor för 2016. Det ökade anslaget täcker kostnaderna för de 125 anställda som varslades tidigare i år. Anslaget räcker också till driftkostnaderna för de sju kuststationer – Örnsköldsvik, Hudiksvall, Vaxholm, Gryt, Simrishamn, Höllviken och Skärhamn – som Kustbevakningen tidigare meddelat var nedläggningshotade samt säkrar närvaron till sjöss.

Glad generaldirektör

Efter regeringens besked är Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin mycket nöjd, både för verksamhetens och medarbetarnas del.

– Det här innebär att varslet kan dras tillbaka när budgetpropositionen lagts i höst. Personalen är väldigt glad och lättad, förstås, säger hon till Sjöfartstidningen.

Judith Melin har än så länge bara fått uppgiften om anslagsökningen från tjänstemannahåll på regeringskansliet, det faktiska beslutet tas inte förrän propositionen är tagen. Därför kan varslen inte dras tillbaka redan idag.

– Vi vet heller inte hur det ser ut långsiktigt, utan får än så länge nöja oss med att vi får en anslagshöjning för 2015 och 2016, konstaterar Judith Melin.

Höga utgifter

Kustbevakningen har brottats med dålig ekonomi i flera år och flaggade för behovet av ökade anslag redan 2009. I det budgetunderlag myndigheten skickade till regeringen i februari i år fanns skarp kritik mot att regeringen bland annat lagt fler uppgifter på Kustbevakningen utan att anslagen höjts. Tvärtom har medel tagits från Kustbevakningen och överförts till andra myndigheter.

Dock beror underskottet i verksamheten inte enbart på fler arbetsuppgifter, utan också på att Kustbevakningen under de sista åren köpt nya nya flygplan och fartyg. 

Kustbevakningen har under de senare åren genomfört besparingar på cirka 75 miljoner kronor – detta för att undvika varsel, nedläggningar av stationer och minskad närvaro till sjöss.

Kommentarer

 • B.R

  Helt rätt satsat, 10 miljoner mer än begärt hoppas det blir på bekostnad av stöd till övrig sjöfart

 • Spara

  Oförtjänt anslag till den vanskötta ekonomin hos KBV, kul för de anställda dock. Kanske dags att ”varsla” en del politiker som gödslar med skattemedel..

 • Dan Svensson

  Politiskt spel för att slippa hantera frågan innan valet.
  Varslen kommer sinom tid.
  De flesta inom sjönäringen vet att KBV är en kostsam koloss som gör väldigt lite nytta.

 • Anonymous

  Snart har vi bara råd med flyktingförläggningar!

  Glöm välfärden.

 • Janne Sjöman

  Olyckligt med miljardrullning till KBV. Där den viktigaste delen -Miljöskydd-behövs, Den kan dock skötas av andra myndigheter, likaså övriga uppgifter. Ex försvaret-polis och sjöfartsverket!
  Janne

 • Pär

  Fantastiskt bra! Till en hjälpande myndighet som alltid finns där till dom som behöver det!

  • Förnamn AJoch efternamn…

   Haha, för det där måste ju bara vara ironiskt!

 • Jon Bergfors

  Desperat tilltag innan valet då det diskuteras mycket krisberedskap p.g.a. olika samtidiga händelser. Beslutet är ett hån mot myndigheter som verkligen försöker förbättra och effektivisera sig istället för att hota med dom åtgärder som KBV gjort under sommaren. (M) kommer förlora röster från kustbefolkningen som man kan spåra inte har minsta sympatier för KBV bara genom att läsa i diverse kommentarsfält. Hur kan Försvarsdepartementet fortfarande har förtroende för ledningen i denna myndighet som gör myteri så fort dom inte får som dom vill?!

  • Å. Olofsson

   ”kustbefolkningen” i detta fall som förkommer i diverse kommentarsfält är inget annat än folk som supit på sjön och åkt dit eller som inte kan hålla ordning på varken sina båtar eller egna behörigheter m.m. Så sympatier från dessa människor betackar sig nog KBV för.

   • Jon Bergfors

    Nja, det kan jag till viss del hålla med dig om Å. Olofsson, att nivån är låg. Men det finns ju en del som besitter högre nivå som kanske gör andra observationer kring ämnet. Dessa kommentarer går ju lätt att urskilja om man sorterar i massan.

    • Å.Olofsson

     Jo visst är det så Jon, konstruktiv kritik är ju alltid bra.

  • Anonymous

   Klart att det är valfläsk men goda nyheter är ju alltid välkommna även om det råkar vara i valtider.
   Vi som inte super på sjön eller fiskar hummer i Augusti ser inte KBV’s närvaro på kusten som något problem utan som en tillgång!

   • Jon Bergfors

    Jag varken super eller fiskar hummer. Kan inte se den tillgång du ”Anonym” ser. Sjöpolisen borde vara en mycket naturligare utförare av polisiär verksamhet och miljöräddningstjänst passar i Sjöfartsverket.

 • Lasse

  Ofötjänt anslag till KBV ? Där behövs väl inget stöd ? Kolla in valfläsket i stället, vem som överhuvudtaget pratar om KUSTSJÖFART i.st.f. polska,rumänska,o.s.v. lastbilar, drivna av skitig gasolja, varav inga, varken bilar eller chaufförer skattar i Sverige INGEN ! Skit i KBV ,det är nålpengar i sammanhanget!

 • Rolle

  Klart som f-n att Sverige ska ha råd att hålla sig med en ordentlig kustbevakning. Bygg ut marinen också. Vi har som bekant en lång kust att hålla koll på. Som ryssarna har börjat bete sig på sistone är det helt befogat.

  • A Nilsson

   Rolle nämner inget om var slantarna skal tas. Jag vill egentligen inte betala en enda krona till till KBV verksamhet.
   Kan nämna att jag efter 40 år inom shipping har god kunskap i ämnet.
   Förvånande att ingen kusbevakare syns i något forum.
   Dom om någon borde försvara sina uppgifter och samhällsnyttan med det.

   • A.K

    ”40 år inom shipping, god kunskap inom ämnet” mest procent för pengarna då eller?

 • Anonymous

  Varför??? vad är deras syfte??? varför får dom mer pengar???

  • G Lagerwall

   Det är många som ställer sig den frågan.
   När skall någon politiker ifrågasätta KBV:s verksamhet och mål.
   Var och en med lite insikt vet att det är ett stort slöseri med skattemedel.

 • ST

  Pengarna kommer ju lätt att räcka till ganska många par pilotbrillor med spegelglas på både in och utsidor från RayBan. Samt att alla KBVs hjältar på havet kan tilldelas en personlig uppsättning hink och spade. Då kan de lungt förtöja Cobran och spänna sig inför snorungar som kastar glasspapper på stranden. (skydd av den marina miljön) Kanske kan den riktiga sheriffen, d.v.s Sjöpolisen handha behörighets,nykterhets och lastkontroller. Vilket faktiskt faller på polisens bord uppe på torra land.

  • Iaktagaren på hamna

   Sjöpolisen? Menar du dom stackarna som står i hamnen och tar fast dom som syndar med bilbältet? Skulle det vara mer nytta på sjön?
   Två man i en svindyr polisbåt kör tor Göteborg – Skärhamn för att kolla användningen av bilbälten. Händer ett par gånger per år.

   • ST

    Då har det ju brunnit även där om det är så…Mycket tråkigt att höra.

 • Sven E

  Finns mycket pengar att spara hos denna myndighet. Det bästa vore att lägga ned den helt eftersom den inte behövs. Samtliga uppgifter kan övertas av andra myndigheter och organisationer, bolag.

 • Anonymous

  Finns massor med myndigheter och annan skit som inte ger mig ett dugg, tex allt öster om Tjörnbron! Men det är aningen egoistiskt att bara se till sin egen sak i varje stund.
  Lyckligtvis finns det dom på en högre nivå som ser till helheten och sammanhangen i samhället.
  Tråkigt låg nivå på en del av kommentarerna här, men det bekräftar ju bara allmänhetens fördomar om oss sjöfolk och kustbor…För det är väl inga andra stackare som figurerar i shippingen?

 • Fredrik Reis

  Det bord väl gå att spara pengar inom Coastguarden ett rent 1-1 system likt Europa avtal borde väl vara rimligt, så kanske man har pengar att ha sina stora fartyg ute …

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.