Trots inflation, högre räntor och en svagare nordisk konsumentmarknad går det väldigt bra för Stenakoncernen. Som den totalt dominerande aktören inom svensk sjöfart och en av de större spelarna globalt har man de senaste åren haft en mycket stark utveckling och levererat intäktsrekord. För 2023 hade koncernen en omsättning på omkring 55 miljarder kronor.
Nu har det gått mer än 40 år sedan Dan Sten Olsson tillträdde som koncernchef och huvudägare. Då 1983, såg det annorlunda ut. Det var ett ganska tufft läge, framför allt inom offshore, när han tog över rodret för familjeföretaget.
– Ja, det var det nog, men jag tycker att alla år har varit kritiska. Sedan har vi ju arbetat upp ett större eget kapital nu, och vår soliditet är naturligtvis bättre. Men inför varje år funderar jag på hur ska jag få det här året att gå ihop. Nu funderar jag på hur ska vi kunna tjäna 1,5 miljard. Det är vad vi behöver.

Ser alltid affärsmöjligheter
Dan Sten Olsson är född 1947 men visar inga tecken på att planera för pension, och han är fortfarande högst aktiv i den dagliga verksamheten. När Sjöfartstidningen träffar honom för en intervju är det snart dags att börja summera 2024. Samtidigt som koncernen alltid tittar på nya möjligheter att tjäna pengar är det tydligt att företagandet som fortfarande hålls inom familjen vägleds av värderingar som man fått med sig från pappan och grundaren Sten Allan Olsson som växte upp på Donsö i Göteborgs södra skärgård.
Arvet från Donsö har påverkat
Dan Sten är däremot uppvuxen inne i Göteborg men har tillbringat barndomens somrar ute på Donsö. Sjöfartstidningen får möjligheten att följa med Dan Sten Olsson på en tur till den idylliska ön i södra skärgården en solig höstdag. I sällskapet ingår Claes Berglund, ansvarig för public affairs på Stena, Lars Höglund, styrelseordförande för rederiet Furetank, och Björn Stignor, ny vd för Furetank (med bakgrund inom Stena Bulk). Målet för dagen är att besöka det nystartade simulatorcentret DMTC (Donsö Maritime Training Centre) som sedan knappt ett år huserar i Furetanks tidigare kontor.
– För mig står Donsö för redlighet och ärlighet. Alla behöver en kompass att gå efter, och jag tycker att värderingarna på Donsö är så sunda. Det här är också viktigt i Stenas kultur. Det handlar om att alltid leverera, att ha en tro på framtiden, och inte minst en viss anspråkslöshet. Arbetar man så ger det resultat. Det har varit även min ledstjärna, säger Dan Sten Olsson när vi promenerar längs de röda sjöbodarna i Donsö hamn.
Vi stannar till vid en av de pittoreska sjöbodarna som visar sig tillhört Dans farmor Magda.
– Jag tänker på min farmor när hon var änka, många här ute på ön hjälpte henne med att handla mat och andra praktiska saker. Donsöborna var väldigt snälla mot min farmor. Omtänksamhet slår allt. Här arbetar man tillsammans – och resultaten ser vi ju! Det här är också värderingar som vägleder mig. Det är roligt att vara kapitalist, men i det stora perspektivet går det ju ändå ut på att bygga ett samhälle.
I hamnen på Donsö blir familjearvet extra påtagligt. Dan Sten Olsson följer villigt fotografens uppmaning att ställa upp sig för fotografering vid en framträdande bronsskulptur med titeln Skärgårdsfiskare. Den är skapad av konstnären Svenrobert Lundquist och sägs föreställa Dans farfar Gustav Olsson. Fisket var den näring som lade grunden för dagens rederier, och ett arv som öborna är måna om att vårda.
Blivit en global spelare
Under Dan Sten Olssons ledarskap har Stena inte bara överlevt en rad kriser, utan också mångfaldigats i storlek och värde. Man är idag en av de största familjeägda koncernerna i Sverige och har sina verksamheter inom fem affärsområden: Färjelinjer, Offshore Drilling, Shipping, Fastigheter och Nya Affärer. Idag ingår 131 fartyg och närmare 29 000 bostäder och lokaler i koncernen. Och man hade 17 400 anställda förra året.

I det stora perspektivet går det ändå ut på att bygga ett samhälle.
Hur tycker du att bolaget och verksamheten har förändrats under dina 40 år?
– Den stora förändringen är att vi jobbar bra tillsammans med facken nu. Tidigare hade vi svårt att hitta varandra, men det är inget problem längre. Det tycker jag är den stora grejen. Och så tycker jag att regeringen har varit väldigt förstående för sjöfarten och att det genomförts viktiga förändringar. Både möjligheten till TAP-avtal som reglerar bemanningen, och nu senast förslaget att införa ett bareboat-register och en bättre tonnageskatt. Sjöfart är en internationell näring och det går liksom inte bara att hålla sig till Sverige, man är ju tvungen att operera brett. Tack vare successiva förändringar under de här 40 åren kommer den svenska flaggan i princip att vara konkurrenskraftig.
Testar ny simulator
Efter landstigningen på Donsö och en kort promenad i hamnen blir Dan Sten Olsson med sällskap hjärtligt välkomnade på det nya träningscentret som numera rymmer den senaste modellens simulatorer från Wärtsilä. Sedan starten bedrivs här olika typer av säkerhetsutbildningar på uppdrag av rederier, myndigheter och företag.
Joakim Vonasek, som är en av dem som driver verksamheten, berättar att grunden i träningen handlar om att jobba in ett beteende hos dem man utbildar. Stort fokus läggs på feedback, särskilt när det gjorts något bra.
Efter en rundtur i centret är det dags att praktiskt prova på utbildningsmiljön. Dan får i en simulator uppgiften att vara befälhavare på ett Search & Rescue-fartyg och ska hantera en situation där ett stort tankfartyg har börjat brinna och två personer ligger i vattnet och andra människor befinner sig i livflottar. Med fyren Vinga och ett stort antal Stenafartyg i bakgrunden är uppgiften är att rädda de nödställda.
Plötsligt ändras vädermiljön i simulatorrummet. Det blir omväxlande blixtar, regn och till och med snö, och efter en viss inledande tvekan sätter Dan snabbt riktning mot de nödställda. Han lyckas rädda de två männen i vattnet och fortsätter sedan till livflottarna och får omdömet naturbegåvning av instruktören.
– Jag tänker på mina förfäder som var fiskare. De hade det tufft när dom var ute i ur och skur. Nu vet jag varför jag inte blev sjökapten. Vad som är intressant med det här är möjligheten att öva gång på gång för att undvika olyckor. Vi hade ju en olycka mellan Stena Jutlandica och Ternvind som kunde ha gått riktigt illa.
Rekordresultat under flera år
Sjöfarten är en bransch som alltid påverkas av globala händelser, och de senaste åren med Rysslands krig mot Ukraina och terroraktioner i Röda havet har förändrat spelplanen rejält. Det nya världsläget har också inneburit att det gått väldigt bra för svensk och europeisk tanksjöfart de senaste åren till följd av kraftigt ökad efterfrågan.
Utvecklingen har bidragit till ett starkt resultat för Stena Bulk som är ett av världens ledande tankrederier. Bolaget äger, chartrar in och managerar omkring 69 tankfartyg i global trafik och har verksamhet i alla segment av tankmarknaden.
Men även om de senaste åren har levererat goda vinster tror Dan Sten Olsson att detta är övergående.
– Ja det går bra just nu, men det här kommer inte att hålla. Tanksjöfart är en väldigt cyklisk verksamhet, som lever på imperfektioner. I goda tider är tank ett helvete.
Fastigheterna är ett ankare
Många bedömare menar att en viktig orsak till Stenakoncernens otroliga framgångar bygger på att man har satsat på att diversifiera verksamheten och skapat flera ben att stå på för att minska sårbarheten. Dan Sten Olsson håller delvis med.
– Vårt stora ankare är ju faktiskt fastigheterna, och det är därför vi bara håller oss till bostäder. Vi ser till att vi alltid har cash så att vi ska kunna klara två års riktig lågkonjunktur utan att behöva sälja något. Och sedan har vi fastigheterna om vi ändå skulle behöva sälja något.
Så det är en medveten strategi?
– Absolut, och det har det ju blivit väldigt bra. Den egentliga lärdomen är att tittar man in på detaljerna blir allting intressant oavsett vad man än jobbar med. Och i alla branscher, till och med i fastigheter, ligger skillnaden mellan välskötta företag och dåligt skötta företag ofta i detaljerna.
Han säger att det till stora delar handlar om med vilken attityd man bedriver sina företag.
– För oss innebär detta att ingen ska vara bättre än oss operationellt. Vi ska vara det bolag som våra kunder helst vill göra affärer med, och för det fordras en perfekt operation. Dessutom ska man ha tonnage som är hyggligt beställda, och så ska man alltid ha god likviditet.
Lyfter vikten av samarbete
När det gäller tonnage har Stena RoRo varit framgångsrika med E-flexerserien som används av både Stena Line
och ett stort antal europeiska rederier. Dan Sten Olsson förklarar framgången med en erkänt bra design och att man har utvecklat nära samarbete med varven för att bli bra beställare.
– Kostnadsfokus och förståelse för detaljer är otroligt viktigt. Och har du förståelse för detaljer kan du lösa alla problem.
Fokus på kostnader är något som återkommer under intervjun, och Dan kopplar det till vikten av en viss anspråkslöshet, en värdering som även den har sitt ursprung på Donsö.
– Ja, absolut. Man måste ha respekt för varje krona. Och det är ju Donsöborna så bra på. En sparad krona är lika värdefull som en tjänad krona. Det var min farfars far som yttrade det.

Vägleds av värderingar i beslutsfattandet
Under samtalet lyfter Dan Sten Olsson flera gånger fram värderingarnas roll för företagets framgångar. På sitt kontor har han en liten enkel pappersfolder där det listas ett antal olika värderingar som utgör en vitbok som ska vägleda koncernens arbete.
– Det handlar framför allt om att vi ska hjälpa varandra. Jag brukar tänka en ny tanke om året så jag tror vi är inne på 25:e upplagan av den här. Det här är viktigt för att vi som arbetar här ska kunna lita på varandra. Jag menar att det skapar en tillit till våra kunder och samhället i stort.
Ser utmaningar med den gröna omställningen
Precis som alla andra aktörer inom sjöfarten brottas Stenas olika bolag med utmaningarna som omställningen till fossilfri drift innebär.
EU:s nya regleringar inom klimatpaketet Fit for 55 innebär nu konkreta kostnader när det gäller utsläpp av koldioxid. Samtidigt är tillgången till alternativa bränslen mycket begränsad, och det som finns på marknaden är väldigt dyrt.
– Ja, det är en väldigt svår anpassningsfråga för det är ingen tvekan om att omställningen kommer att innebära mycket högre kostnader. Därför behöver det göras successivt. Det tror jag också alla vet.
En stor utmaning är också att det idag är svårt att veta vilket bränsle som kommer vara rätt i framtiden. Stena Line var tidigt ute med att satsa på metanol, och genom att konvertera Stena Germanica till metanoldrift hade man redan 2015 världens första metanoldrivna färja. Fortfarande är det dock svårt att få tag på större volymer grön metanol till ett rimligt pris.
Projektet med en elektrifierad danmarksfärja mellan Göteborg och Fredrikshamn som går under namnet Stena Elektra har också visat sig vara utmanande, framför allt när det gäller tillgången till laddinfrastruktur och tillräckligt med elektricitet, frågor som inte verkar vara helt lätta att lösa.
– Vi gillar biobränslen och grön metanol, och vi gillar batterier och elektricitet, men det har ju sin begränsning i distans. Oavsett vad vi går in för får vi minst en fördubblad bränslekostnad. Det är möjligt att bränslena blir billigare på sikt, men om du tar marknadskostnaden idag så är den minst det dubbla.
Lämnar centrala Göteborg
En annan stor förändring som framförallt Stena Line nu börjar förbereda sig för handlar om att både Danmarks- och Tysklandsterminalen i Göteborg ska flyttas från centrum ut till Arendal på Hisingen. Det ger bättre förutsättningar för frakttransporterna, men var ändå ett svårt beslut att fatta, säger Dan Sten Olsson.
– Jag gillade det ju inte eftersom jag trivs där vi är, men det verkar vara en nödvändighet. För vår passagerartrafik är läget mitt i stan väldigt bra. Men flytten är bra för frakten, och det är bra för miljön.
Hur tänker du framöver om du ser 5–10 år framåt för Stenas del?
– Det är ju ett diversifierat rederibolag med olika ben som vi kommer att fortsätta med. Vi tänker inte centralt kapitalistiskt. Vi är den koncern vi är för att våra företag attar sina egna beslut. Min uppgift är att se till att de har tillräckligt med kapital så att de kan förmera sig.
Så du går inte in och detaljstyr?
– Nej. Och det är det som är vår framgång.