Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Folk/företag | Politik

Hallå där, Joachim Glassell!

Hallå där, Joachim Glassell – nybliven chef för Sjöfartsforum som är värd för Maritima Mötesplatsen under Almedalsveckan ihop med sjöfartens olika branschorganisationer och Lighthouse. 

Hur är läget!?

– Tack, det är bra men också väldigt omtumlande. Jag har ju varit här flera gånger tidigare men nu är det första gången som chef för Sjöfartsforum, vilket har varit en häftig upplevelse. Jag är väldigt imponerad över engagemanget från besökarna, vilket jag upplever som starkare än vid andra liknande näringslivsarrangemang.  

Hur då menar du? 

– Ta bara det lunchseminarium vi hade här igår där det var 80 besökare, vilket är mycket om man jämför med seminarier hos motsvarande branscher. Dessutom är det väldigt många medlemsföretag här, vilket är ovärderligt för oss sett ur ett opinionsbildande perspektiv.   

Hur har det gått annars med allt det praktiska så här långt tycker du? 

– Helt fantastiskt, tycker jag. Det är förstås en viss nervositet kopplat till den rent fysiska möteplatsen här i trädgården, att alla tekniska detaljer fungerar och så vidare. Vi vill ju att besökarna bara ska kunna komma hit och inte se allt jobb som ligger bakom. Men vi är ju en hel arbetsgrupp inom Sjöfartsforum som arbetar med det här, och det har som sagt gått väldigt bra så här långt. 

Är det några särskilda ämnen som dyker upp under seminarierna och som folk pratar om i pauserna? 

– Farledsavgifterna är förstås ett hett ämne, det dyker upp i väldigt många sammanhang. Ett annat ämne är den maritima strategin och hur den ska förvaltas, där många oroar sig enormt för att den inte ska utmynna i några konkreta förslag.

Och det maritima minglet här igår kväll avlöpte väl, förstår jag? 

– Ja, det var väldigt lyckat. Det var 200 personer här och folk var glada och trivdes. Där kan jag passa på att säga att det gäller att vara på hugget med att anmäla sig om man får en inbjudan till minglet nästa år. Jag vill förresten passa på att tacka Rederi AB Gotland för att vi får vara här i deras trädgård, det är såväl vi som hela det maritima klustret fantastiskt glada för.     

Några förbättringar inför nästa år som du redan går och funderar på?

– Nja, det är nog för tidigt att säga, men vi tar gärna emot tips och förslag.