Kategori: Juridik | Ekonomi | Politik

Grekredare arresterad för penningtvätt

Victor Restis som leder ett av Greklands mest framstående familjeägda rederiimperium har arresterats och kommer att ställas inför häktningsförhandlingar under fredagen. Anklagelserna gäller penningtvätt och bedrägeri avseende transaktioner i First Business Bank, FBB, en bank där Restis-familjen hade en kontrollerande ägarandel fram till maj månad.

FBB likviderades då sedan banken inte klarat de rekapitaliseringskrav som den grekiska staten ställt som en del av det nationella åtgärdspaketet som sjösatts för att hantera den finansiella krisen. FBB var en av de mindre bankerna med en låneportfölj på EUR 1,2 miljarder och andra tillgångar på strax över EUR 152 miljoner. Den friska delen av bankens verksamhet har förts över till den grekiska riksbanken.

Anklagelserna mot Restis gäller lån på totalt EUR 524 miljoner som enligt åklagare skall på tveksamma grunder getts till företag som ingår i Restis-sfären samt tvätt av totalt EUR 5,8 miljoner.

Restis tillbakavisar bestämt anklagelserna som enligt ett uttalande från koncernen bygger på uppgifter från en tidigare anställd. Han säger att han kommer att samarbeta fullt ut med myndigheterna för att visa att han är oskyldig.

Arresteringen kommer direkt efter att Restis trappat upp en annan konflikt. Nyligen har han stämt lobbyorganisationen United Against Nuclear Iran, UANI, som anklagat honom och FBB för olagliga affärer med Iran. Restis menar att dessa anklagelser är grundlösa och bygger på falska uppgifter. Han har därför stämt UANI och kräver både en offentlig ursäkt och ett skadestånd på upp mot USD två miljarder för utebliva affärer samt för den påverkan anklagelserna haft för en planerad börsintroduktion.

UANI är en ideell amerikansk organisation som leds av en samling tungviktare, tidigare ambassadörer, ministrar, underrättelsechefer från USA och Europa med den tidigare amerikanske FN-ambassören Mark Wallace i spetsen.

Kommentarer

  • Anonym

    Heter det inte Grekisk redare, eller säger man så, ”Finnredare” Svenskredare…?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.