Kategori: Politik

Göteborg värdstad för europeisk sjöfartsdag

Den 20 till 22 maj arrangeras European Maritime Day, EMD, i Göteborg.

Det är ett event som organiseras av EU-kommissionen med den svenska regeringen, Västra Götaland-regionen och Göteborgs Stad som partners. EMD har genomförts varje år sedan 2008, först i Bryssel och sedan i Rom, Gijon och Gdansk.

European Maritime Day har ett brett anslag och omfattar det mesta som har med havet att göra som sjöfart, fiske, havsbruk och energiproduktion. Enligt kommissionen är syftet att uppmärksamma havets betydelse och det kan ju vara rimligt i en union där mer än hälften av befolkningen bor mindre än 50 kilometer från kusten

Trots namnet Europas Maritima Dag rör det sig alltså om tre dagar. Den första dagen är det allmänhetens åkning som gäller och som arrangör står Göteborgs Stad och Västra Götalandregionen. Det blir mängder av aktiviteter på flera olika ställen i staden som Lilla Bommen, Amerikaskjulet, Sjöfartsmuseet, Packhuskajen, Gullbergsvass, Lindholmen och Eriksberg. Ett stort antal fartyg kommer att ligga i hamnen och vara öppna för besök, däribland isbrytaren Oden, Tärntanks Ternvag och bogserbåtar från Svitzer och Boa Tugs. Mängder av organisationer deltar och vid Maritiman finns t ex Sveriges Redareförening på plats med en utställning och simulatorer tillsammans med Transas.

Dag två domineras av politiker och myndighetsföreträdare medan dag tre framförallt är avsatt för havets intressenter: företag, organisationer, skolor och forskning. Parallellt med konferensen anordnas en utställning och hela evenemanget går av stapeln i Eriksbergshallen på det gamla varvsområdet på Hisingsstranden. Programmet inleds av Maria Damanaki som är EU-kommissionär med ansvar för fiske och havsfrågor.

Bland övriga talare finns Danmarks näringsminister Ole Sohn och International Maritime Organization:s nye generalsekreterare Koji Sekimizu.

Den svenska regeringen representeras av tre ministrar: Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, miljöminister Lena Ek samt landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Kommande värdstäder är Valetta (2013) och Bremen (2014).

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.