Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad

Godkänner medlarbud

Finlands Maskinbefälsförbund och Rederierna i Finland godkände i går riksförlikningsmannens förslag till kollektivavtal.

Nu har också Finlands Maskinbefälsförbund dragit tillbaka sin strejkvarsel efter att förbundet godkände Riksförlikningsmannens (Finlands motsvarighet till Medlingsinstitutet) medlarbud.

Även isbrytare

Det innebär att Finlands Maskinbefälsförbund och Rederierna i Finland förnyar kollektivavtalen för utrikesfartens passagerarfartyg och handelsfartyg samt Arctia-koncernens isbrytare och kombiisbrytare. Kollektivavtalen gäller till den 28 februari 2021. Maskinbefälsförbundet uppger att det godkända förlikningsförslaget inte ökar på blandsbesättningsnivån och att löneförhöjningarna motsvarar logistik- och exportbranschernas allmänna linje.

Ett strejkhot

Efter att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Finlands Skeppsbefälsförbund och Rederierna i Finland inte ledde till resultat har Finlands Skeppsbefälsförbund varslat om strejk från den 16 mars 2019 om parterna inte når en uppgörelse innan dess. Medling i arbetstvisten inleds i dag, tisdag.