Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag

Förtroendekapital till salu

Floatel International AB beställer snart sin fjärde plattform och har världen som arbetsfält trots utsikt över ett industriområde i Mölndal.

– Vi har tecknat intentionsavtal för nybygge nummer fyra med varvet och hoppas vara klara med finansiering och kunna skriva under en beställning i maj.

Varvet är för Floatels del ända sedan starten 2006 Keppel Fels i Singapore som byggt Floatel Superior och Floatel Reliance och just nu bygger Floatel Victory för leverans i slutet av 2013.

– Vi har en väldigt bra relation med Keppel, de har alltid levererat i tid eller till och med före. De håller vad de lovar och det är aldrig någon som luras, i alla fall inte så att vi har märkt det, säger Peter Jacobsson med ett skratt.

Förändrat ägande

Från början var det till stor del norska pengar som finansierade bolaget och de första bostadsplattformarna men bilden har förändrats ett par gånger bara det senaste året.

– Vi hade ett par stötiga år 2008, 2009 och 2010. Vi kunde inte betala varvet men de trodde på oss och vi fick betala när Floatel Reliance var levererad 2010. Från december 2010 till september 2011 var vi på börsen. Då köpte Keppel aktier så att de till slut ägde 86 procent i slutet av förra året.

Därefter avnoterades Floatel från Oslobörsen och ägarbilden ändrades igen.

– Keppel sålde 42 procent till Oaktree i Los Angeles. Det är ett finansbolag med investeringar i pensionsfonder och allt möjligt.

Många ser misstänksamt på finansbolag som ägare och menar att de inte alltid agerar med bolagets bästa för ögonen och att de inte alltid står för långsiktigt ägande.

– Det här är långsiktigt och det är bra för oss att ha två stora ägare där ingen har majoritet. Har man en ägare med 86 procent är man i praktiken ett dotterbolag som ska följa ägaren.

Peter Jacobsson själv och den övriga ledningen i bolaget har blygsamma 0,16 procent av aktierna. Resten ägs av ett tiotal privata förvaltare, många i USA.

– Vi hade inte de pengar som behövs för att starta ett sådant här bolag och beställa nya riggar och vi har inte bolaget för att tjäna en massa pengar utan för att det är roligt.

Det pekar uppåt

De senaste åren har oljepriset skjutit rakt uppåt, med ett litet hack i kurvan efter kraschen 2008, och med det investeringarna i oljefält. Därmed finns det jobb för bostads- och arbetsplattformar, eller floatel som det heter på engelska. Floatel Internationals plattformar behövs dels när en produktionsplattform ska installeras på ett nytt fält och dels när gamla produktionsplattformar ska renoveras.

– Det finns ungefär 25 sådana här plattformar och det tror vi att det är vad marknaden kan svälja, minst, kanske fler om prospekteringen fortsätter öka. 17 av riggarna är byggda 1985 eller tidigare. Den äldsta är just nu utan kontrakt och måste klassas om. Det var det som gjorde att vi från början såg att det finns ett behov av moderna riggar, säger Peter Jacobsson och fortsätter.

– 70 procent av alla floatel har uppdrag med renoveringar av produktionsplattformar och det är det vi gör med Floatel Superior för Statoil i Nordsjön. Vi har varit där i ett år och legat vid tre produktionsplattformar.

Tilliten avgörande

Företaget finns i Mölndal och det är en fördel, för det är svenskheten som säljer.

– Vi finns här eftersom vi bor här och vill vara här men vi säljer svenskheten och det svenska tänket. Det har definitivt bäring i Brasilien och Australien till exempel. Vi håller vad vi lovar och kommer i tid. Det är tillit vi säljer. Vi fick Petrobras att betala förflyttningen till Brasilien innan riggen ens var färdig, innan vi kunde ge några garantier. De litar på oss.

Men det blir så klart också mycket resor.

– Det blir det var man än sitter, man får inte vara rädd för att resa. Det kan vara att vi flyger till Australien för ett möte på en timme. Det är det personliga mötet som är viktigt. Ska man sälja in förtroendekapital behövs den fysiska närvaron.

 

Publicerad i Sjöfartstidningen nummer 4, 27 april 2012

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.