Formar framtidens transporter

Under finalen av skolprojektet Framtidens transporter i Göteborg delades flera priser ut, bland annat Sjöfartens hederspris. 

Relaterade artiklar

Över 30 olika förslag på transportlösningar för en hållbar framtid ställdes på tisdagen ut på Universeum i Göteborg. Inte mindre än 800 elever från årskurs sju och åtta trängdes i foajén.

Hederspris

Sjöfartens hederspris delades ut av Carolina Kihlström, projektledare och kommunikationsansvarig på Svensk Sjöfart, som tillsammans med Sarf samarbetar i projektet inom ramen för kampanjen Satsa på Sjöfart. Priset gick till Ytterbyskolan 18 B som därmed kammade hem 3.000 kronor till klasskassan och ett studiebesök ombord på Northern Offshore Services (NOS) fartyg. 

– De hade en helhetslösning för hela transportsystemet där sjöfarten var en viktig del. De använde sig dessutom av nya bränslen och hade tänkt både på av- och omlastning, sade Carolina Kihlström. 

Rivräddningstävling 

Motiveringen löd: ”Bidraget som får sjöfartens hederspris har kreativa och nytänkande lösningar för hela transportsystemet. Vi gillar skarpt er idé för hållbar sjöfart och ser fram emot när era idéer blir verklighet.”

Under dagen arrangerades också en mässa på Universeum där även Chalmers och NOS medverkade. Till exempel visades en simulator upp och en tävling arrangerades som gick ut på att ta på sig en livräddningsdräkt på snabbast möjliga tid. Tävlingen vanns av Juni Cederfelt från Båtmansskolan i Mölnlycke som för bedriften fick ta emot en legobåt från Destination Gotland. Under hösten har även NOS och Stena Line visat upp sina verksamheter för elever som har deltagit i Framtidens transporter. 

Drönare

Den stora tävlingen vann klass 8 Ankaret/Fendern på Friskolan i Kärna som därmed fick 10.000 kronor till klasskassan samt en övernattning i hajtunneln på Universeum.

Motiveringen: ”Årets vinnare har genom en kreativ idé lyckats väva in många intressanta och bra idéer från naturen. Materialvalen gör vinnaren till ett hållbart transportalternativ. Vi ser fram emot att se denna drönare ovanför våra huvuden i framtiden.”