Det var under torsdagen som regeringen presenterade nyheten att Sjöfartsverket getts i uppdrag att tillsammans med det finska Trafikledsverket inrätta en arbetsgrupp om isbrytning.
− Uppdraget är att skapa en bra plattform för att samarbeta kring ”systemet” för isbrytning för att tillsammans lösa industrins behov. I och med inträdet i Nato ställs också nya krav på vår transport- och beredskapsförmåga. Genom en gemensam bild kommer vi kunna säkerställa att trafiken till hamnarna i Sverige och Finland kan upprätthållas, trots svåra isförhållanden, säger Erik Eklund, generaldirektör för Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.
Beslutet om den nya arbetsgruppen kommer efter att de svenska och den finska regeringarna i september förra året tecknat en gemensam samarbetsförklaring i syfte att stärka samarbetet mellan länderna, bland annat avseede isbrytning.
Har fyra huvudfrågeställningar
Det nya arbetsgruppen har fått hyra olika frågeställningar på sitt bord:
1. Utarbeta en långsiktig och samordnad vision för vilken isbrytarkapacitet de ansvariga myndigheterna i både Sverige och Finland behöver på såväl kort som lång sikt för att kunna säkerställa att trafiken till hamnarna i Sverige och Finland kan upprätthållas trots svåra isförhållanden.
2. Genomföra en översyn av det bilaterala avtalet mellan Sverige och Finland om gemensam organisering och samarbete i fråga om service till vintersjöfarten (SÖ 2013:1), samt se över standarderna för isklassning av handelsflottans fartyg som trafikerar svenska och finska hamnar.
3. Identifiera förutsättningarna för och konsekvenserna av att svenska och finska myndigheter genomför en gemensam upphandling inom isbrytarverksamheten, samt om möjligt ta fram ett koncept för hur en sådan upphandling skulle kunna genomföras.
4. Utreda andra relevanta frågor för att ytterligare utveckla och intensifiera isbrytarsamarbetet mellan Sverige och Finland.
Ska se över standarder för isklassning
I uppdragsbeskrivningen skriver regeringen att handelsflottans fartyg som trafikerar de isbelagda farvatten förändras kontinuerligt. Utvecklingen går mot att fartygen blir allt större men samtidigt med minskad maskinstyrka. Det leder till att fartygen har svårare att för egen maskin färdas genom isbelagda farvatten. Det finns standarder för vilken förmåga fartygen ska ha för att med egen maskin färdas genom is. Dessa standarder, så kallade isklassregler, har emellertid inte följt med utvecklingen av handelsflottan. Mot den bakgrunden finns det behov av att genomföra en översyn av dessa isklassregler, skriver regeringen.
Ska titta fördelar med en gemensam upphandling
Regeringen skriver vidare att möjligheter, utmaningar och fördelar med att genomföra en gemensam upphandling inom isbrytarverksamheten mellan svenska och finska myndigheter utredas med beaktande av det EU-gemensamma upphandlingsregelverket. Potentiell framtida upphandling rör inte enbart samordnad upphandling för förvärv av nya fartyg utan kan även genomföras med avseende på upprustning och livstidsförlängning av den befintliga flottan för ökad effektivitet och kostnadseffektivitet i verksamheten, skriver regeringen.
Sjöfartsverket ska senast den 30 juni 2026 redovisa resultatet av arbetsgruppens arbete till Regeringskansliet.