Fotograf: Bent Mikkelsen

Kategori: Specialfartyg | Fartygsaffärer

Flaggskiften på Svitzer

Em. Z. Svitzer har bytt flagg på flera av sina bogserbåtar, något som skett genom ett byte mellan den svenska och den danska verksamheten.

Svitzers nyaste bogserbåt i Skandinavien, Svitzer Geo, har flyttat från den danska verksamheten och den danska flaggan till den svenska verksamheten. Hon går dock under färöisk flagg och har Hósvík som hemmahamn.

Svitzer Geo är den ena av Svitzers två så kallade Eco-bogserbåtar som båda nu återfinns i den svenska verksamheten i Göteborgsområdet. I samband med förändringen har den danska delen av Svitzer – som också styrs från Göteborg – fått bogserbåten Svitzer Tyr, som har gått från Färöarnas flagga till den danska flaggan med Fredericia som hemmahamn.

Svitzers bägge Eco-bogserbåtar, som förutom Svitzer Geo också består av Svitzer Gaia, är byggda 2012 av Baltija Shipyard i Klaipeda. De har 65 tons dragkraft och drivs av världens minsta diesel-elektriska maskininstallation.

Svitzer Tyr är ett i en lång rad systerfartyg byggda vid Qianjinvarvet i Qingdao i Kina. Svitzer Tyr kom till Danmark i januari 2011 och blev kort därefter överförd till den svenska verksamheten i Göteborgsområdet. Även Svitzer Tyr har 75 tons dragkraft. 

Dess systerfartyg från Qingdaovarvet är stationerade i Angola, Peru och Skandinavien.