Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag | Arbetsmarknad | Ekonomi

DSM15 är igång

För fjärde gången hålls shippingmässa på Donsö. DSM15 har 875 besökare och 170 utställare.

– Nu är allt kaos men bara invigningen är avklarad så är det lugnt, säger Per Barkman som tillsammans med Dick Höglund fungerar som festivalgeneraler.

– Det är rekord i år igen. Vi har förlängt tälten med 20 meter och till middagen ikväll är vi 1.075 personer. Förra gången var vi 800, säger Dick Höglund.

Applåder och jubel

Invigningstalen hölls av Dan Sten Olson, Stena, och Torbjörn Törnqvist, Gunvor Group, men mest jubel fick tveklöst ändå infrastrukturminister Anna Johansson (S) som kom efter herrarna när hon lovade att Sverige ska få tonnageskatt.

– Äntligen, ropade någon i publiken när jublet och applåderna började ebba ut.

”Den heliga ön”

Dan Sten Olsson hyllade arrangemanget och andan på Donsö, som enligt koncernchefen är unik och i hans familj går under namnet den heliga ön.

– Omkring 55 fartyg har sitt management här och eftersom vi i vår familj har hus kvar på Donsö kan vi säga att det är någonstans mellan 150 och 200 fartyg som hör hemma här, säger Dan Sten Olsson innan han lämnar ordet till Torbjörn Törnqvist som han kallar en av sina viktigaste kunder.

”Gå på magkänslan”

– Råvarumarknaden och shipping har rört sig i cykler med kraftiga svängar i över 100 år, ändå kan vi inte förutse dem. Innan kraschen 2008 var det ingen som kunde förutse den, och vad som hände hösten 2014 med fallande priser var det ingen som pratade om bara ett par månader innan när jag var på toppmöte i Davos, säger Torbjörn Törnqvist som uppmanar alla att ta prognoser över oljeprisets utveckling med en nypa salt och basera sina investeringar på en god portion magkänsla och goda egna marknadsanalyser.

– Några av våra bästa investeringar har vi gjort i sektorer som varit utdömda – som den europeiska raffinaderisektorn till exempel.

Inte orolig

Vad det gäller oljepriset och tillgången på oljan är Torbjörn Törnqvist inte orolig.

– Det finns tillgång till olja, oljan kommer aldrig att ta slut. Den tekniska utvecklingen, som prognosmakare ofta glömmer, gör att gårdagens okonventionella metoder är dagens konventionella. Ta bara utvecklingen av shale gas och större och större borrdjup.

Efter att ha talat en lång stund om att inte lita på förutsägelser och prognoser gör Gunvorgruppens vd en egen prognos.

– Jag är inte sådan att jag gör förutsägelser men jag är optimist till min natur och framtiden ser ljus ut för handeln med olja och för shipping. Oljepriset kommer att gå upp en vacker dag. Det är bara det att i min bransch är en vacker dag alltid långt borta.

Kommentarer

  • Anonym

    Man verkar inte förstå att olja inte kan användas så mycket lägre till p.g.a miljöproblemen.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.