Fotograf: DFDS Seaways

Kategori: RoRo | Säkerhet

DFDS skeppar hem militärutrustning

DFDS Seaways hjälper till att transportera hem tysk militär utrustning från Afganistan.

DFDS Seaways fartyg Suecia Seaways ska ta hem tysk militär utrustning som använts i Natoinsatserna i Afganistan, skriver Tradewinds. Det rör sig sammanlagt om 13 000 ton militär utrustning fördelat på 1.500 fordon och 4.500 containrar med allt från fältkök till stora tanks. 

Suecia Seaways ligger nu i Turkiska Trabzon vid Svarta havets sydöstra kust och inväntar lasten som krävt 150 flygplanslaster med Antonovplan. Flygfrakterna från Afganistan har pågått sedan i april. 

Militära baser

I Trabzon har logistiker förberett den militära utrustningen för vidare lastning på fartyg, varav Suecia Seaways på 2.772 filmeter, byggd 1999, är ett. Destinationen för transporterna är hamnen i Emden, varifrån godset ska distribueras till militära baser över hela Tyskland.

– De genomför nu den största förflyttningen av militära utrustning i det federala Tysklands historia, skrev Angela Merkels presschef i ett pressmeddelande.

Beröm

Förfrågan till DFDS kom som en del i informationen att Tyskland är redo att återvända till Afganistan, om Natos mandat där förnyas efter att det löper ut vid årsskiftet.

Danmark och DFDS får stora eloger från Tyskland för att DFDS Seaways fartyg hjälper till med hemtransporterna.